Obavijesti

News

Komentari 4

Japanci na oprezu: 10 brodova kineske i ruske ratne mornarice plovilo tjesnacem Tsugaru

Japanci na oprezu: 10 brodova kineske i ruske ratne mornarice plovilo tjesnacem Tsugaru

Vlada pomno prati aktivnosti brodova kineske i ruske mornarice u području blizu Japana poput ove, rekao je zamjenik glavnog tajnika kabineta Yoshihiko Isozaki

VIDEO

Deset brodova kineske i ruske ratne mornarice u ponedjeljak je plovilo tjesnacem koji razdvaja glavni japanski otok i njegov sjeverni otok Hokkaido, priopćila je japanska vlada, dodajući da pomno prati takve aktivnosti.

Ovo je prvi put da Japan potvrđuje informaciju o plovidbi brodova kineske i ruske mornarice tjesnacem Tsugaru koji razdvaja Japansko more od Pacifika.

Premda tjesnac spada u međunarodne vode, veze Japana i Kine odavno nagriza spor u čijem je središtu skupina otočića u Istočnome kineskom moru. Teritorijalni spor postoji i između Tokija i Moskve.

"Vlada pomno prati aktivnosti brodova kineske i ruske mornarice u području blizu Japana poput ove", rekao je zamjenik glavnog tajnika kabineta Yoshihiko Isozaki na redovitoj konferenciji za novinare u utorak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Kinezi tvrde: Nismo testirali hipersoničnu nuklearnu raketu
Kinezi tvrde: Nismo testirali hipersoničnu nuklearnu raketu

"I dalje ćemo biti maksimalno angažirani kada su posrijedi nadzorne aktivnosti u vodama i u zračnom prostoru oko Japana", kazao je.

Glasnogovornik japanskog ministarstva obrane izjavio je da se ne radi o ulasku brodova u japanske teritorijalne vode i da prolaskom kroz tjesnac plovila nisu prekršila međunarodna pravila.

Rusija i Kina su od 14. do 17. listopada održale zajedničke pomorske vježbe u Japanskome moru u sklopu pomorske suradnje dviju zemalja. U vježbama su sudjelovali ratni brodovi i brodovi za potporu iz Ruske pacifičke flote.

Moskva i Peking posljednjih nekoliko godina njeguju međusobno bliskije vojne i diplomatske veze s obzirom na razdoblje u kojem su se odnosi obiju zemalja sa Zapadom pogoršali.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a