News

Komentari 2

Japanska vladajuća stranka želi više žena na sastancima, ali ako ne govore, već samo promatraju

Japanska vladajuća stranka želi više žena na sastancima, ali ako ne govore, već samo promatraju

Yoshiro Mori, čelnik olimpijskog odbora za Tokio 2020, dao je ostavku prošloga tjedna nakon pogrdnih komentara da žene previše govore

Nakon seksističkih izjava da žene na sastancima previše govore, zbog kojih je šef Olimpijskih igara u Tokiju podnio ostavku, japanska vladajuća stranka objavila je da želi žene na ključnim sastancima - ali samo ako ne govore.

Vladajuća Liberalno-demokratska stranka predložila je novi plan koji omogućava da se pet zastupnica pridruži ključnim sastancima stranke kao promatračice.

Toshihiro Nikai, 82-godišnji glavni tajnik stranke, rekao je u utorak da je čuo kritike kako vrhom stranke dominiraju muškarci, ali je dodao da su članovi izabrani. No, važno je da ženske članice stranke "gledaju" stranački proces odlučivanja, rekao je.

Te promatračice ne mogu govoriti tijekom sastanaka, ali mogu zasebno predati mišljenja uredu tajništva, izvijestile su dnevne novine Nikkei.

Yoshiro Mori, čelnik olimpijskog odbora za Tokio 2020, dao je ostavku prošloga tjedna nakon pogrdnih komentara da žene previše govore.

Riječi 83-godišnjeg Moria, koji je i bivši premijer, jedan su od primjera koliko je seksizam duboko ukorijenjen u japanskom društvu, prenosi Reuters.

Japan je na 121. mjestu od 153 zemlje prema indeksu globalnih razlika u spolovima za 2020. Svjetskog ekonomskog foruma.