News

Komentari 97

Jak potres pogodio Japan! Kod Fukushime treslo 7.1 po Richteru

Jak potres pogodio Japan! Kod Fukushime treslo 7.1 po Richteru

Istočnu obalu Japana u subotu je pogodio potres magnitude 7.1 po Richteru. Na istom mjestu 2011. potres je uzrokovao je tsunami koji je oštetio nuklearku. Poginulo je tada preko 18 tisuća ljudi

Japan je u subotu pogodio jak potres. Prema prvim informacijama bio je magnitude 7.1 po Richteru. Epicentar potresa bio je uz obalu prefekture Fukushima na dubini od 60 kilometara, objavila je japanska meteorološka služba. Nije izdano upozorenje za tsunami. Nema izvještaja ni o poteškoćama u nuklearnom postrojenju Tokaimura, objavio je javni servis NHK. 

Potres je pogodio Fukushimu tek nekoliko tjedana uoči 10. obljetnice razornog potresa 11. ožujka 2011. koji je poharao sjeveroistok Japana i izazvao tsunami koji je doveo do najveće svjetske nuklearne krize posljednjih u četvrt stoljeća. 


U potresu koji je oštetio nuklearku u Fukushimi 2011. godine poginulo je više od 18 tisuća ljudi

Potres od 9 stupnjeva po Richteru pogodio je područje Japana 2011. godine. Izazvao je tsunami od 10 metara koji je pogodio i nuklearnu elektranu u Fukushimi. Poginulo je preko 18 tisuća ljudi, zbog zračenja iz nuklearke raseljeno je preko 120 tisuća ljudi. 

Iz nuklearke je iscurilo preko 100 tona radioaktivne vode. Nekoliko dana nakon razornog tsunamija zemlju je pogodilo još nekoliko slabijih potresa. Val koji je u moru kraj Japana krenuo tijekom 11. ožujka došao je i do SAD-a te Meksika, ali nije više bio toliko jak. 
Vlasti u Japanu imale su velike probleme s hlađenjem reaktora u Fukushimi.

Pogledajte video: Dokumentarac o katastrofi

Planet se pomaknuo za 25 centimetara

Vijesti o katastrofi u nuklearki u roku od nekoliko minuta su obišle svijet. Svi su bili u panici zbog radioaktivnog zračenja, a zemlje u koje su slijetali zrakoplovi iz Japana imali su posebne preglede.

Američki geološki institut je nakon katastrofe upozorio i kako je potres bio toliko snažan da je cijeli planet pomaknuo za 25 centimetra.

Radijaciju iz Fukushime pronašli su i u tunama na obali Kalifornije.

Najčitaniji članci