Obavijesti

News

Komentari 134

VIDEO Kraus otvoreno prozvao Pupovca i Kajtazija; Plenković: 'Zna se tko je za što odgovoran'

VIDEO Kraus otvoreno prozvao Pupovca i Kajtazija; Plenković: 'Zna se tko je za što odgovoran'
7

Danas je 78. obljetnica proboja posljednjih zatočenika logora Jasenovac. Komemoracija je počela u 11 sati u Javnoj ustanovi Spomena područje Jasenovac

Žrtvama i preživjelima odaje se počast kolonom sjećanja od zgrade Memorijalnog muzeja do spomenika "Cvijet " koja je počela u 10:45.

Prisjetimo se, rano ujutro, 22. travnja 1945.  posljednjih 600 zatvorenika krenulo je u proboj iz koncentracijskog logora u koji su ustaške vlasti zatvarale i u njemu ubijale ljude zbog njihove vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Sam proboj preživjelo je stotinjak logoraša.

POGLEDAJTE VIDEO: 

 

POGLEDAJTE VIDEO: Mesiću pozlilo usred komemoracije

Pokretanje videa...

Stipe Mesić 00:29
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
15.10

Papa podsjeća: Nemojte zaboraviti na Ukrajinu

14.44

Medvedev prijeti raskidom sporazuma o žitu ako G7 zabrani izvoz u Rusiju

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izjavio je u nedjelju da će Moskva, ako skupina G7 zabrani izvoz u Rusiju, odgovoriti raskidom ugovora o izvozu crnomorskog žita iz Ukrajine.

Članice skupine sedam najvažnijih industrijskih zemalja svijeta (G7) razmatraju gotovo potpunu zabranu izvoza u Rusiju, izvijestila je prošli tjedan japanska novinska agencija Kyodo pozivajući se na izvore japanske vlade. 

Rusija je više puta zaprijetila da će odustati od sporazuma o žitu koji bi se trebao obnoviti jer postojeći istječe 18. svibnja.

"Ta ideja idiota iz G7 o potpunoj zabrani izvoza u našu zemlju lijepa je jer implicira recipročnu zabranu uvoza iz naše zemlje, uključujući kategorije robe koje su najosjetljivije za G7", rekao je Medvedev u objavi na Telegramu.

 

12.50

Jandroković: 'Nadam se da će ovo biti model za memoriranje žrtve Jasenovca svake godine'

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u nedjelju je nakon odavanja počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac istaknuo kako je važno da su ovoga puta na komemoraciji svi bili zajedno te izrazio nadu da će to biti model po kojem će se memorirati žrtvu Jasenovca svake godine.

"Hrvatski sabor pokrovitelj je komemoracije u Jasenovcu. I ove godine iskazali smo pijetet, poštovanje prema žrtvama, osudili smo zločin, osudili smo zločinački režim koji je doveo do toga da ubija ljude baš zbog njihove vjere, nacije ili političke pripadnosti", rekao je predsjednik Sabora.
 

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

12.30

Javnosti se obratio i ministar Božinović oko ubojstva Sablje

- Policija je uhitila dvije osobe koje se dovode u vezu s ubojstvom. U tijeku je kriminalističko istraživanje. Više od toga ne znam. Bitno je da je policija učinkovita", istaknuo je Božinović i složio se s Tomaševićem da je policija uspješna.

- Možemo zaključiti da se ne radi o planiranom ubojstvu ili sukobu. Kriminala ima, ali ga se efikasno suzbija u Hrvatskoj i ona je po broju razrješenosti u samom vrhu, ako ne i na vrhu - dodao je.

- Zna se pod kojim uvjetima se može nositi oružje - napomenuo je

12.30

Plenković: 'Ova tema je danas zabranjena'

Činit ćemo napore da emancipiramo ovu temu i podignemo svijest o borbi protiv fašizma - poručio je premijer Plenković, naglasivši važnost prenošenja pravih poruka mladima.

- Drago mi je da su s nama predstavnici židovske zajednice, to je važna poruka koja će imati rezonanciju - istaknuo je.

- Mislim da je posljednjih godina ova tema svedena na uski krug ljudi i da smo napravili veliki korak naprijed, to se vidi u javnosti ali i u Saboru, velika većina je bila za - odgovorio je na pitanje novinara.

- Nema generaliziranja, nema stavljanja svih na okup, zna se tko je za što odgovoran, zastupnici koji koriste pozdrav ZDS, to je njima na čast - dodao je.

- Mislim da je ta stvar danas zabranjena, a ovime smo samo povećali kazne koje će odvratiti sve koji namjeravaju koristiti. Svaki put idu kaznene prijave koje policija podnosi, oni će s tim nastaviti - rekao je.

- U Hrvatskoj postoji organizirani kriminal i kriminalne skupine, za detalje pitajte ministra obrane - rekao je vezano za pucnjavu u Zagrebu. Smatra kako nošenje oružja samo po sebi nije dobra stvar, ali da ga za njegovu djecu to ne brine jer su ona još mala.

Komentari 134