Obavijesti

News

Komentari 20

Javna rasprava: Veća cijena dopunskog i 150 kn za Hitnu

Javna rasprava: Veća cijena dopunskog i 150 kn za Hitnu
1

Po Nakićevim najavama, svi nehitni pacijenti koji dođu u hitne bolničke prijeme trebali bi, budu li inzistirali da tamo dobiju medicinsku uslugu, za to platiti 150 kuna

VIDEO

Radi provedbe reforme hitne medicinske službe, ministar zdravlja Dario Nakić uputio je u javnu raspravu prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kojima se predlaže uvođenje obveze pokrivanja troškova nehitnih usluga u hitnim bolničkim prijemima na teret osiguranika, te obveze liječnicima koncesionarima u primarnoj zaštiti da sudjeluju u dežurstvu i pripravnosti.

Javna rasprava o izmjenama dvaju zdravstvenih zakona traje do 13. svibnja a predlaže se hitni postupak u njihovu donošenju.

Po Nakićevim najavama, svi nehitni pacijenti koji dođu u hitne bolničke prijeme trebali bi, budu li inzistirali da tamo dobiju medicinsku uslugu, za to platiti 150 kuna, a budu li nakon tog pregleda trebali neku intervenciju, poput primjerice injekcije, tada će taj iznos biti upola manji i iznosit će 75 kuna.

U obrazloženju izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kaže se kako se za osiguranike neće plaćati troškovi zdravstvene zaštite u hitnom bolničkom prijemu ako ta pomoć nije predstavljala hitnu medicinsku pomoć, odnosno ako se nije se radilo o pružanju dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji su nužni u otklanjanju neposredne opasnosti za život i zdravlje. Visinu troška, kaže se, utvrdit će Upravno vijeće HZZO-a, uz suglasnost ministra zdravlja.

Također, izmjenama se predlaže povećanje maksimalnog iznosa participacije pacijenata u troškovima zdravstvene zaštite radi održivosti i uravnoteženja financijskog poslovanja obveznog zdravstvenog osiguranja. Prema Nakićevoj najavi, maksimalni iznos participacije za bolničko liječenje planira se povećati s 2000 kuna na 3000 kuna.

Prema predloženim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, uvela bi se i obveza liječnicima koncesionarima da sudjeluju u dežurstvu i pripravnosti, što dosad nije bila njihova obveza, pa su uglavnom u domovima zdravlja dežurali liječnici primane zaštite zaposleni pri domu zdravlja.

U Ministarstvu drže kako je nužno proširiti obvezni sadržaj ugovora o koncesiji radi veće dostupnosti i jačanja uloge primarne zdravstvene zaštite. U tom smislu predlaže se sklapanje dodatka ugovoru o koncesiji sa liječnicima koncesionarima u roku 30 dana od stupanja na snagu izmjena zakona.

Izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju uređuju se i status pojedinih kategorija osiguranika, poput članova uprave trgovačkih društava i izvršnih direktora trgovačkih društava, osoba kojima je priznat status žrtve seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, osobama oboljelim od akutne psihijatrijske bolesti i dr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!
S PRVOG KATA

Policija došla privesti čovjeka u Našicama, on skočio i poginuo!

Policija iz Našica jutros oko 7 sati je pokušala realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku raspisao za 47-godišnjakom kojeg je trebalo dovesti u Zatvor u Zagrebu
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca