Obavijesti

News

Komentari 118

Je li poznati pjesnik bio gay i jesu li ga otrovali partizani?

Je li poznati pjesnik bio gay i jesu li ga otrovali partizani?
1

Navodna Nazorova oda Poglavniku, pjesma posvećena Anti Paveliću, jedna je od najvećih misterija hrvatskog pjesništva. Šuškalo se i da je bio homoseksualac...

VIDEO

Vladimir Nazor veliki je pjesnik, jedan od hrvatskih klasika. Kao lirik, on možda nije cijenjen kao Tin Ujević ili A. B. Šimić, za mlađe čitatelje nije popularan kao Slamnig - ali se spominje možda i češće od njih jer je imao moćnu polugu koju ovi nisu imali - politiku. Nazor je uvijek bio sve pomalo - HSS-ovac, režimlija, pristaša rojalističkih stranaka, Titov predsjednik ZAVNOH-a. Danas po njemu nosi ime najveća nagrada za umjetnost i kulturu u državi, Nazorova nagrada.

I dok je jasno zašto npr. filmski režiseri gotovo po prirodi stvari moraju biti režimski ljudi (film ne možete napraviti bez državnog novca jer je i najjeftiniji film odvratno skup), lirski pjesnik možete biti bez cvonjka u džepu. Svatko, naime, može napisati pjesmu, čak i gladan čovjek. 

Nazor je, međutim, uvijek imao i velikih političkih ambicija. Naslovi njegovih pjesama i pjesničkih zbirki govore o politički gotovo neshvatljivoj širini - tu je ciklus “Hrvatski kraljevi”, tu je znameniti “Veli Jože”, “Zvonimirova lađa”, ali i “Majka pravoslavna”, tu su “Titov Naprijed”, ali i pjesma “Uz maršala Tita” (Uz maršala Tita, junačkoga sina/nas neće ni pakao smest’/Mi dižemo čelo, mi kročimo smjelo/i čvrsto stišćemo pest/Ko drukčije kaže, kleveće i laže/Našu će osjetit’ pest), no pravi je krimić tek navodna Nazorova oda Poglavniku, pjesma posvećena Anti Paveliću, jedna od najvećih misterija hrvatskog pjesništva uopće. Za Nazora se šuška i da je bio homoseksualac, a hrpi zagonetki nedavno se pridružila još jedna, ne manja - teorija prema kojoj su ga komunisti oteli i odveli u šumu, a nakon rata otrovali ne dopustivši mu katolički pokop, premda ga je njegova obitelj zahtijevala.

Mons. Rittiga su osobito zanimali detalji o Nazorovom sprovodu

Akademik Nedjeljko Mihanović nedavno je, naime, Vladimira Nazora opet ubacio u srce povijesne misterije. Mihanović je u javnost izašao sa senzacionalnom pripoviješću o tome kako su Vladimira Nazora partizani, zapravo, ucijenili i faktički oteli. Mihanović je autoritativni poznavatelj Nazora, njegov biograf, bibliograf, priređivač Nazorovih antologija i urednik Nazorovih “Sabranih djela”.

U ispovijesti koju je objavio Glas koncila Mihanović kaže: Krajem studenoga 1952. godine posjetio sam mons. Svetozara Rittiga, koji je u tadašnjoj vladi obnašao dužnost predsjednika Komisije za vjerske poslove. Bio sam kod njega zbog reguliranja moga školovanja i upisa na fakultet. Na kraju razgovora mons. Rittig me zamolio da odnesem jedan paketić za sestru Vladimira Nazora, gospođu Irmu, koja je tada stanovala u Gregorijančevoj ul. 36. 

Usput me mons. Rittig zamolio da na neupadljiv način pokušam tijekom razgovora skrenuti na temu o Nazorovu sprovodu jer ga je to osobito zanimalo. Za Nazorova života mons. Rittig ih je češće posjećivao jer je prijateljevao s Nazorom, ali poslije njegove smrti nije više dolazio njegovoj sestri. I još je dodao da ga svakako dođem izvijestiti o posjetu i razgovoru (...)”.

>>> Više pročitajte u Expressu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
POLICIJA GA UHITILA

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije