Obavijesti

News

Komentari 36

Je li to saziv iz 1995. godine? Tuđman i Račan opet u Saboru

Je li to saziv iz 1995. godine? Tuđman i Račan opet u Saboru
8

Tražili ste, birajte: Na izborima će birači moći zaokružiti neku od čak 315 izbornih lista na kojima se nalaze mnoga zanimljiva imena. Našli su se čak i Vuco i Braco

VIDEO

Budiša, Račan, Tuđman, Pankretić, Škare Ožbolt, Kosor... ne, ovo nije saziv Sabora iz 1995., već vrlo vjerojatan popis zastupnika u 2012. godini. Brojna zvučna prezimena našla su se na čak 315 izbornih lista koje su predane u Državno izborno povjerenstvo. 

Najveća iznenađenja kreirao je HDZ, koji je, nakon katastrofalnih predviđanja u prvim predizbornim istraživanjima, odlučio koalirati sa svakim tko bi mu mogao donijeti koji glas više. Tako su u Dalmaciji sklopili pakt s obitelji Kerum, pa će se vjerojatno i braco Željko i seka Nevenka, s obzirom na visoke pozicije na listama, naći u saborskim klupama. 

Vesna Škare Ožbolt, šefica onog što je ostalo od DC-a, brzo je zaboravila kako je dvaput morala otići iz okrilja HDZ-a (prvi put nakon smrti Franje Tuđmana, a drugi kad ju je Sanader potjerao s mjesta ministrice pravosuđa). Preboljela je i Šeksova vrijeđanja u Saboru te je sad dopustila Jadranki Kosor da joj praktički proguta cijelu stranku. Zauzvrat je dobila četvrto mjesto na listi u VI. jedinici, ali će se nekim čudnim dogovorom morati odreći saborskog mandata ako ga osvoji. 

Zato se ničega ne odriče Miroslav Tuđman, čije zvučno prezime HDZ-u puno znači u kampanji. Tuđman, međutim, neće bez pogovora slušati naputke HDZ-ova vodstva.. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dok je Miroslav Tuđman godinama imao zategnute odnose sa strankom koju je vodio njegov otac, sin Ivice Račana imao je odlične odnose sa SDP-om. Čak ga se smatralo sivom eminencijom SDP-a i čovjekom čije savjete predsjednik stranke Milanović uvažava. Račan se nalazi na 11. mjestu liste Kukurikua u I. izbornoj jedinici, ali ako Kukuriku bude sastavljao Vladu, vjerojatno će ući u Sabor kao nečija zamjena. Povratku u Sabor, nakon osam godina, nada se i HSLS-ovac Dražen Budiša, koji je posljednji put pokušao osvojiti mandat u nesretnoj koaliciji s Matom Granićem. Iz političke mirovine je “uskrsnuo” i Ante Đapić. Predvodi listu HSP-a u VI. izbornoj jedinici, gdje ta stranka ima velik utjecaj na lokalnoj razini.

Kao potencijalna iznenađenja naziru se uspjesi Ljube Jurčića i Bloka umirovljenici zajedno, Lesarovih laburista te umirovljenog svećenika Ivana Grubišića. Milan Bandić zasad nema razloga za optimizam, ali vjeruje da mu radničke parole i gotovo milijun glasova koje je dobio na predsjedničkim izborima ipak mogu donijeti mandat. HSS se bori za parlamentarni opstanak, a HDSSB gotovo sigurno računa na četiri mandata, bez obzira što ne mogu istaknuti vođu Branimira Glavaša na listama. Blizu praga u Dalmaciji nalazi se i HSP dr. Ante Starčević, odnosno predsjednica stranke Ruža Tomašić. Na listi za dijasporu najveće je iznenađenje kandidatura Milijana Brkića, dojučerašnjeg zamjenika ravnatelja policije. U Sabor će se opet pokušati probiti romski političar Nazif Memedi, ali ovaj put su ga kandidirali Nijemci i Austrijanci.

Naravno, među stotinama lista nalaze se i one kojima su izbori tek prilika da se nađu u središtu pozornosti, poput Brace Cigana iz “Noćne more”, zaboravljenog prosvjednika Ivana Pernara, pjevača Siniše Vuce..

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag