Obavijesti

News

Komentari 45

Je li ukleta Žičara Bandićev izborni adut ili glogov kolac u srce njegove političke karijere?

Je li ukleta Žičara Bandićev izborni adut ili glogov kolac u srce njegove političke karijere?
1

Dok Bandiću traju suđenja zbog korupcijskih afera u upravljanju Zagrebom, on nastavlja na dužnosti gradonačelnika producirati nove afere. Žičara bi ga trebala spasiti. Cijena? Prava sitnica. 800 milijuna.

VIDEO

Bila je to nestvarna, premda već prilično uobičajena scena: dok su mediji prije par dana prenosili vijest o tome da je odgođeno još jedno sudsko ročište u aferi Agram, procesu koji traje već sedam godina, gradonačelnik Milan Bandić ponosno je najavljivao otvaranje Žičare oko koje su novinari otvorili novu aferu, a stranka Možemo zbog nje podnijela kaznenu prijavu DORH-u.

I krug je zatvoren.

Tamo gdje (ni)je stao prije sedam godina, Bandić nastavlja i danas. 

Posebna zahvala pritom ide Ustavnom sudu koji je Bandića vratio na dužnost gradonačelnika, unatoč pritvaranju i podizanju optužnica. I tako Zagreb ima jedinstveni slučaj: optuženi gradonačelnik na dužnosti nastavlja raditi ono zbog čega je bio optužen.

Svakim danom i u svakoj prilici.

I nema tu mnogo mjesta za čuđenje. 

Od 200 do 800 milijuna

Pitanje je samo što će predstavljati ta famozna Žičara čija gradnja je s planiranih 200 milijuna kuna prije trinaest godina, preko 500  milijuna prije dvije godine, dogurala do više od 800 milijuna kuna. 

Hoće li to biti novi veličanstveni Bandićev trijumf ili njegov "Obrovac"? Hoće li to biti njegovo ispunjenje davnog obećanja ili mračni spomenik njegovoj vladavini?

I ono najvažnije, hoće li to biti Bandićev predizborni adut na lokalnim izborima ili glogov kolac u srcu njegove političke karijere?

Sljemenska Žičara, složit će se mnogi, urbanistički je, ekološki, arhitektonski, financijski, politički debakl. Piše se o plagijatu, piše se o nabijanju troškova, piše se o izvlačenju novca za Bandićevu kampanju, piše se čak i o tome da će Bandić tužiti izvođače radova zbog neplaniranih troškova...

Repovi i optužnice

Iako je to model po kojem Bandić već desetljećima radi i gradi: bazen u Utrinama, zlatni WC-i, nadstrešnice, pročistač, fontane... Gotovo da nema projekta iza kojeg se ne vuku repovi. Ili optužnice.

I unatoč svemu tome, Bandić je, kako se pohvalio ovih dana, već šest puta biran za gradonačelnika i 21 godinu je na čelu Zagreba. Pa zašto bi onda mijenjao recept koji donosi uspjeh?

Bandić je afera, Bandić je optužnica, Bandić je skandal, Bandić je neplanirani, mutni, netransparentni, višemilijunski trošak.

A Žičara je novi dokaz kako Milan Bandić ispunjava svoja obećanja. Ovako ili nikako drugačije. Ili afera ili ništa. Uzmi ili ostavi.

I to je ono što je zapravo nestvarno, premda s time godinama živimo. 

Nema Bandića, nema afere?

Gradonačelnik kojemu se sudi zbog afera vraćen je na mjesto gradonačelnika kako bi nastavio producirati afere. Da je Bandić s pritvaranjem i podizanjem optužnica ostao bez gradonačelničke dužnosti, vjerojatno ne bi bilo ni ovakve Žičare. Možda je ne bi uopće bilo. A s njom ni afere.

Može se sada raspravljati o tome je li samo stvar u Milanu Bandiću. I Ustavnom sudu koji ga je vratio na dužnost. I građanima koji su ga birali. Ili je stvar u Bandićevoj stranci, njegovim suradnicima koji mu drže ljestve. Ili je stvar u Gradskoj skupštini koja uredno diže ruku za gradonačelnika. Ili je stvar u institucijama koje ne mogu stati na kraj ovakvom Bandiću. Ili u HDZ-u i SDP-u.

Odgovori na ta pitanja bit će ključni u zagrijavanju za lokalne izbore. 

Je li problem samo Bandić? Hoće li njegovim micanjem nestati takav model upravljanja Zagrebom? 

Na braniku... Afera

"Ja sam prvi čovjek na braniku poštivanja pozitivnih zakonskih propisa i Zakona o javnoj nabavi. Nema moje odgovornosti", branio se Bandić pred novinarskim pitanjima o novoj Žičari. "Ja mirno spavam što se tiče moje odgovornosti. Ako je netko nešto napravio, on će i odgovarati".

Nitko još nije odgovarao ni za sve ono što je Bandić napravio u proteklih dvadeset godina. Najmanje on sam. Hoće li odgovarati zbog Žičare?

Ili će građani nasjesti i na najnoviji Bandićev trik, progutati ovaj spektakularni populistički projekt kao i mnoge prije njega, ne obazirući se na cijenu, troškove, afere... U gradu koji je bankrotirao i kojeg čeka obnova od potresa.

Koliko afera je previše? I je li ova Žičara po svojoj grandioznosti konačno postala kap koja je prelila čašu?

Morala bi to biti golema kap, jer je čaša ogromna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 45
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u