Obavijesti

News

Komentari 160

'Biskup Košić je bio preoštar, a Konvencija nije pitanje savjesti'

'Biskup Košić je bio preoštar, a Konvencija nije pitanje savjesti'
1

Kod Istanbulske, bila je argumentirana rasprava, ne vidim neka duboka svjetonazorska razmimoilaženja. Za sve one koji imaju određene sumnje odlučili smo ići s interpretativnom izjavom, rekao je glavni tajnik HDZ-a

VIDEO

POGLEDAJTE EMISIJU:

"Neki žele situaciju oko Istanbulske iskoristiti za rušenje Plenkovića. Neće im to uspjeti" Gost u studiju: Gordan Jandroković, Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Voditelj: Ivan Pandžić

Posted by 24sata on Monday, 26 March 2018

Gordan Jandroković, predsjednik Sabora i desna ruka Andreja Plenkovića u HDZ-u, bio je gost je u studiju 24sata. Je li HDZ pljunuo u lice Katolicima ratifikacijom Istanbulske konvencije kako tvrdi biskup Vlado Košić? Može li HDZ bez podrške Crkve ostati najjača stranka u Hrvatskoj? Što je dogovoreno na današnjem sastanku premijera i predsjednice i koji ćemo imati stav prema Rusiji koja preuzima ključnu ulogu u Agrokoru? Hoćemo li na izbore ove godine zbog sukoba u HDZ-u? Koliko je dubok raskol u stranci zbog ratifikacije Istanbulske? To su samo neka od pitanja o kojima smo razgovarali s Jandrokovićem u studiju 24sata.

Razgovor pogledajte na Facebook stranici 24sata, portalu 24sata.hr i YouTube kanalu 24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Skoro će krenuti izgradnja Pelješkog mosta. Velikim dijelom financiran je europskim sredstvima, više ne vidim prepreku koja bi zaustavila izgradnju - kazao je na početku emisije Jandroković. 

'Ministar je naložio izvješće s manjim brojem prosvjednika!'
'Ministar je naložio izvješće s manjim brojem prosvjednika!'

O sastanku državnog vrha

- Bio je zatvoreni sastanak. Konzultacije o aktualnoj situaciji, nismo pričali o dolasku Putina, ne mogu o detaljima, raščišćeni su nesporazumi - rekao je o jutrošnjem sastanku s predsjednicom i premijerom.

- Moramo pokazati solidarnost s Europskom unijom, a Rusija nam je gospodarski važna. Moramo naći rješenje najbolje za Hrvatsku - istaknuo je i dodao kako Hrvatska politika mora biti uravnotežena kad je u pitanju naš status članice, a važna nam je i Rusija i zbog Agrokora i gospodarske suradnje. 

- Rusija je i sila koja ima određene interese na području Europe. Sve se to mora uzeti u obzir - rekao je.

Što se tiče Agrokora rekao je kako se dobavljači neće povlačiti.
 
- Složit će se nova vlasnička struktura sukladno potraživanjima. Ne možete jednom vjerovniku reći 'vaša ćemo potraživanja prihvatiti', a drugom 'vas ne uvažavamo'. Odluka će biti u skladu sa zakonom - kaže Jandroković i dodaje da u konačnici može reći da su uspješni u situaciji koja je prošle godine izgledala bezizlazno. 

- Idemo ka nagodbi, interesi su zaštititi Agrokor, dobavljače i gospodarstvo u cjelini - rekao je.

To je rezultat onog što se događalo dok je Todorić bio glavni, on je odabrao Sberbank, međutim, 

- Sadašnji tijek nagodbe ide u smjeru da će oni koji su bili najveći vjerovnici, postati većinski vlasnici. Nema tu politike, samo financijske obveze - kaže i dodaje kako se traži rješenje koje će omogućiti održivi nastavak rada koncerna. Cilj je dobiti što veći broj vjerovnika za stol i da se nastavi s radom i poslovanjem, rekao je.

- Ne mislim da će doći do geopolitičkih lomova zbog Agrokora. Sigurno će biti još povuci-potegni. To je biznis u kojem se vrte milijarde eura, svatko će pokušati dobiti što veći dio kolača - kazao je glavni tajnik HDZ-a.

- Ne može opozicija sakupiti dovoljan broj glasova da se smijeni Dalić. Što se tiče situacije da je otkriveno da je povjerenik, to jest, njegova tvrtka sudjelovala u konzultantskim radovima. Ramljak je radio i dobre stvari, ali ovo je bio velik propust koji je bacio sjenu na cijeli rad povjerenstva. Zagrizli smo tvrdi orah, možda bi neka druga vlada digla ruke, ali Plenković i svi koji s njime surađujemo, ušli smo u tu situaciju - tvrdi Jandroković, a za novog povjerenika kaže da je odabran kao najbolji kandidat od njih nekoliko.

- Siguran sam da oporba neće biti uspješna u toj inicijativi. Mi smo poduzeli sve da HDZ pokaže svoju ozbiljnost. Proces ide dalje, mjesto potpredsjednice vlade je čvrsto - ponovio je.

O izjavi biskupa Košića

- Ne mogu se složiti s njegovom ocjenom, uvažavajući biskupa Košića, to su preoštre ocjene - rekao je Jandroković o sisačkom biskupu koji je kazao da je Vlada ratifikacijom konvencije koja štiti žene od nasilja, pljunula katolicima u lice.

'Prihvaćanjem Konvencije pljunuli su katolicima u lice'
'Prihvaćanjem Konvencije pljunuli su katolicima u lice'

- Kad je u pitanju Istanbulska i politička dimenzija, jedno je crkvena pozicija, njezin je posao da bude oprezna i upozorava na opasnosti koje se mogu skrivati u dokumentima - kaže Jandroković i tvrdi da nevladine organizacije i marginalne skupine neće diskreditirati rad Vlade.

Kaže i kako premijer ima potporu većine HDZ-a. 

- Premijer je dobio potporu većine županijskih organizacija za politiku koju vodi. Vrlo je snažna potpora uz tek pokoji glas protiv ili suzdržan - rekao je.

- Kod Istanbulske, bila je argumentirana rasprava, ne vidim neka duboka svjetonazorska razmimoilaženja. Za sve one koji imaju određene sumnje odlučili smo ići s interpretativnom izjavom koja postaje dio našeg zakona - rekao je Jandroković koji uvjerava da njenom ratifikacijom neće na mala vrata u Hrvatsku ući rodna ideologija.

Zakon o pobačaju

- Dio radnih skupina bit će pripadnici Crkve, to nije ništa neobično, sve strane pozvane su da sudjeluju u raspravi. Mi se moramo naučiti da je argumentirana rasprava dio demokracije, bez rasprave ulazimo u konflikte - rekao je.

Teško je primijetiti gdje je razlika između glasovanja po savjesti i konformizma. Možda će donositi odluke temeljem toga da se osjećaju sigurnije. Ja uvijek pokušavam donijeti ispravnu odluku. 

'O novom Zakonu o pobačaju pitat će se i Katoličku crkvu'
'O novom Zakonu o pobačaju pitat će se i Katoličku crkvu'

Potpredsjednik Sabora ne vidi razloga za prijevremene izbore. 

- Premijer nema skrivenih planova da bi u nekom trenutku zbog svog političkog probitka donio takvu odluku. Politička stabilnost je preduvjet, ako će je biti, ne vidim razloga za prijevremene izbore - rekao je.

O rastu popularnosti Živog zida

- Naša pozicija je od centra prema desno, ne ulazeći u ekstreme. Ne trpimo velike štete, štetu trpi SDP. Čini mi se da Živi zid ulazi u njihov prostor - rekao je i dodao da bi uvođenje populista u igru moglo imati negativne posljedice na život ljudi. 

- Moramo voditi računa da stranke drže balans stabilnosti poretka - rekao je.

- Očekujem da će izbori biti redoviti, bit će tu puno političkih mijena, uspona i padova, teško mi je govoriti o nekim scenarijima - kaže Jandroković kojemu je cilj očuvati većinu.

Demografija najveći problem

- Demografija je najveće pitanje. Gubimo stanovništvo, Vlada je donijela neke mjere, kao što je rast rodiljnih naknada i dvokratni rad vrtića, ali to nije dovoljno - priznaje HDZ-ovac.

Kao tajnik HDZ-a dobiva pomoćnike

- Radimo na preustroju središnjice. Želimo da rad bude efikasniji i racionalniji i da bude jača veza sa županijskim organizacijama. Odlučili smo da imam pomoćnike koji bi teritorijalno pokrivali Hrvatsku, ali o imenima je prerano govoriti - zaključio je. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 160
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina