Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
119 komentara

Jedan od osnivača HDZ-a želi da ga izbrišu: 'Nismo u braku'

Nije u pitanju političko neslaganje. Činjenica je da sam prije skoro 29 godina bio među inicijatorima HDZ-a, ali to ne znači da sam time sebe obvezao da ću do smrti biti član stranke, kaže Zdravko Gavran

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

HDZ je napustio Zdravko Gavran, jedan iz redova utemeljitelja te stranke. Gavran je 1989. bio u inicijativnom krugu za osnivanje HDZ-a, a u petak navečer je zagrebačkom Gradskom odboru poslao šturi dopis s molbom da ga s 31. prosincem izbrišu iz članstva, javlja Novi list.

Nije naveo nikakve razloge odlaska iz stranke u kojoj je proveo više od četvrt stoljeća. U HDZ-u neki nagađaju da je Gavran, diplomat visokog ranga opunomoćenog ministra koji radi u Samostalnom sektoru za analitiku i političko planiranje Ministarstva vanjskih poslova, ovim potezom želio izraziti neslaganje s nadređenom ministricom Marijom Pejčinović Burić. Drugi, pak, Gavranu bliski HDZ-ovci tvrde da je on već dulje vrijeme iskazivao uglavnom nedefinirano nezadovoljstvo strankom i da se stoga već i ranije htio iščlaniti.

No, Gavran negira da je njegov razlaz s HDZ-om politički motiviran.

– U zahtjevu da me se izbriše iz članstva HDZ-a nisam naveo razloge moje odluke jer mislim da to nisam bio dužan. Riječ je o mojem privatnom činu. Nije u pitanju političko neslaganje s bilo kim ili bilo čim. Da jest ja bih to napisao. Činjenica je da sam prije skoro 29 godina bio među inicijatorima HDZ-a, ali to ne znači da sam time sebe obvezao da ću do smrti biti član stranke. HDZ sam smatrao instrumentom za realizaciju određenih ideja koje smo imali krajem osamdesetih godina, ali predmet mojeg zanimanja bile su i mnoge druge stvari i za njih mi je potrebno slobodno vrijeme. Ne želim više sudjelovati u stranačkim aktivnostima. Ni kad smo osnivali HDZ nije mi ambicija bila raditi u stranci i za stranku - rekao je Gavran za Novi list.

Kaže da mu HDZ već petnaestak godina nije u prvom planu, a da se u Zajednici utemeljitelja angažirao na nagovor njezinog predsjednika Marija Kapulice, savjetnika šefa HDZ-a Andreja Plenkovića.

– Shvatio sam da mi to oduzima više vremena i energije nego što sam se spreman posvetiti HDZ-u i zaključio da je stoga najbolje da mi s krajem ove godine prestane članstvo. HDZ je ostvario sve ciljeve zbog kojih smo ga osnovali i zašto bih onda ja morao do kraja života biti u toj stranci. Nije to bračni ugovor - rekao je Gavran i ponavlja da njegov izlazak iz HDZ-a nema političku pozadinu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message