Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Jedini preživio: Prijatelji su mi izgorjeli, želim normalan život

ŠOKANTNA ISPOVIJEST: Mladić iz Maroka Abdejalil Draybo (24) je prije tri mjeseca preživio pakao kad je požar progutao pritvor za imigrante u Bajakovu

Sanjin Strukić/Pixsell
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
88 komentara

U požaru na graničnom prijelazu Bajakovo potkraj ožujka poginula su tri imigranta, a preživjeli Marokanac Abdejalil Draybo (24) tek je u petak izašao iz bolnice. Ekskluzivno za 24sata ispričao je sve o paklu koji je preživio.

- Probudila me snažna eksplozija. Otvorio sam oči i iznad sebe ugledao plameni kovitlac. Spavali smo na podu jer nije bilo kreveta. Počeli smo zapomagati i vikati, zvali smo policiju, ali nitko nije dolazio. Vrata su bila zatvorena, a prostorija nije imala prozore. Vikali smo oko 20 minuta. Sa strane je jedan ležao na podu. Bio je mrtav. Ubrzo sam se onesvijestio – prepričava Abdejalil.

Počeli smo zapomagati i vikati, ali nitko nije dolazio. Vrata su bila zatvorena, a prostorija nije imala prozore

Njega i trojicu sunarodnjaka policija je uhitila kad su, 12 sati prije požara, ilegalno pokušavali ući u zemlju. Smjestili su ih u pritvor granične policije na Bajakovu. 

Strahujući da će ih deportirati u Maroko, sva četvorica kazali su da dolaze iz Sirije i dali su lažna imena.

'Imam sina, pobjegao sam jer su me tjerali da se pridružim ISIL-u'

- U Maroku imam sina od tri i pol godine, majku i trojicu braće. Pobjegao sam jer su me neki ljudi htjeli natjerati da se pridružim ISIL-u i ratujem u Siriji. Planirao sam do rođaka u Njemačku, a zatim u Kanadu. Električar sam i vozač – objašnjava Abdejalil. 

Probudio se tek nekoliko dana poslije u zagrebačkoj Traumatologiji. Nije se mogao micati ni govoriti.

- Imao sam opekline po rukama i nogama radi čega sam bio na sedam operacija. Vidio sam da pišu kako smo ga sami podmetnuli, no to su neistine – tvrdi Abdejalil koji je u bolnici proveo još dva i pol mjeseca. Pustili su ga u petak.

- Kad su nas uhvatili, pretresli su nas i sve su nam oduzeli. Nismo imali upaljače ni šibice. Da je netko zapalio deke, osjetio bi se dim i siguran sam da vatra ne bi buknula odmah. Odakle eksplozija. Zašto nitko nije došao po nas? Zašto se nije oglasio protupožarni alarm? Jedini sam preživjeli, a u istrazi nikoga nije zanimalo što imam reći, ništa me nisu pitali – nastavlja on.

Ne može doznati ni gdje su tijela preminulih sunarodnjaka jer mu, tvrdi, policija ništa ne želi reći. Zamolio je za pomoć sudskog tumača i prevoditelja s arapskog Jamila Abouda.

Zdravstvene komplikacije će trpjeti cijeli život

- Zatražili smo azil. Obradili su ga i smjestili u hotel, a u ponedjeljak će završiti obradu. Gospodin Draybo će vjerojatno tražiti odštetu zbog zdravstvenih komplikacija koje će trpjeti cijeloga života. Ne znamo gdje su tijela preminulih ni je li itko obavijestio veleposlanstvo ili njihove obitelji – kazao je Aboud.

Sanjin Strukić/Pixsell

- Još traje predistraga i prikupljanje podataka, pa samo mogu govoriti o onome što mi je došlo od papira. Znam da je prvi preminuli ovdje kod nas pokopan, a tijela preostale dvojice su u Zagrebu gdje su umrli u bolnici. Uzeli smo uzorke za DNK da se potvrdi identitet svih imigranata. Rekli su da su Sirijci, a sad tvrde da su iz Maroka, pa smo vrlo oprezni zbog svega. Još nismo utvrdili njihov identitet – kazao nam je županijski državni odvjetnik iz Vukovara Božidar Piljić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message