Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Jedinstven: Nikad bogatiji festival i izložba satire 24sata

Na festivalu u Zagrebu i Splitu bit će paneli i okrugli stolovi, izložbe, koncerti te za srednjoškolce matineje i novinarska radionica

Zagreb: Konferencija za medije Festivala svjetske knji??evnosti
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
0 komentara

Gosti sa svih kontinenata, pedesetak programa u Zagrebu i Splitu, izložbe, koncerti, okrugli stolovi i novinarska radionica za srednjoškolce sadržaj su Festivala svjetske književnosti od 2. do 8. rujna.

Ovo je šesto izdanje festivala, koji svake godine sve više raste, a ovogodišnjim se programom i brojnošću gostiju i sadržaja profilirao u jedan od najvažnijih književnih festivala u regiji. U pretprogramu će biti izložba hrvatskih likovnih umjetnika u Studiju Moderne galerije “Josip Račić”. Kao i dosadašnjih šest godina, umjetnici rade djela inspirirana književnim djelima gostiju.

- Potvrđen nam je već dolazak stotinjak gostiju, veći dio njih. U književnom dijelu istaknuo bih dolazak Izraelca Davida Grossmana, koji je u stalnoj kandidaturi za Nobelovu nagradu. Dolazi nam velika francuska književna zvijezda Frederic Beigbeder, a Portugalac Jose Luis Peixoto govorit će o svojim iskustvima u Sjevernoj Koreji, u kojoj je bio pet puta - najavio je Seid Serdarević, programski direktor i glavni urednik organizatora, nakladničke kuće Fraktura.

Osim u Studiju Moderne galerije “Josip Račić”, program će u Zagrebu još biti u Boogie klubu, Kinu Europa, a u KIC-u će biti otvorena izložba posvećena satiri u suradnji s medijskim partnerom, 24sata.

- U našim novinama imamo puno satiričkih priloga i njih ćemo izložiti, od karikatura, Satirikona, do rubrika poput Plenkologije ili Kolindina šalabahtera. Često želimo ozbiljne teme obraditi na neozbiljan način, a i obrnuto - rekao je glavni urednik 24sata Goran Gavranović. U suradnji s 24sata na festivalu će biti i novinarske radionice za srednjoškolce, koje i ovog puta očekuju književne matineje.

- Imamo dovoljno iskusnih novinara koji puno toga mogu prenijeti djeci. Od njih moramo učiti - kaže Gavranović.
U filmskom dijelu programa Serdarević ističe retrospektivu filmova Lordana Zafranovića koje je snimio u suradnji s Mirkom Kovačem. U glazbenom dijelu bit će performans posvećen grupi Gorgona i nedavno preminulom Josipu Vaništi.

Goste festivala će i ovaj put prikazati kroz portrete hrvatskih umjetnika, a ne kroz “kataloške fotografije”. U ovih pet godina sakupio se već respektabilan broj djela 40-ak hrvatskih umjetnika.

- Zbog toga je ovo jedan od najspecifičnijih festivala - kazala je direktorica Frakture Sibila Serdarević.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message