Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Učiteljica govorila đacima da su loši, zločesti, debili, glupi...'

TEŠKE OPTUŽBE Učiteljica u Istri navodno je đacima i potrgala bilježnicu jedne učenice. Jedno je dijete dva puta bilježnicom udarila po glavi te početkom školske godine povukla učenicu za kosu.

Duško Jaramaz/PIXSELL
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
169 komentara

Navodno to njeno neprimjereno ponašanje  nije bilo neprestano, ali je povremeno imala neke ispade. Na primjer, ćušnula bi nekoga, lupila po glavi ili im je čak znala staviti flaster na usta, rekla je za Glas Istre jedna majka iz Medulina čija djeca pohađaju osnovnu školu u kojoj predaje nasilna vjeroučiteljica. 

Podsjetimo, Općinsko državno odvjetništvo u Puli podiglo je optužnicu protiv 47-godišnje učiteljice zbog sumnje da je fizički i emocionalno maltretirala pet svojih učenika u periodu od rujna 2017. do 17. siječnja ove godine, u jednoj osnovnoj školi na području Istarske županije.

486024756 STRAVA U ISTRI Zlostavljale ih vjeroučiteljica i učiteljica razredne nastave...

- Optužena je, svjesna da svojim ponašanjem ugrožava pravilan psihički i emocionalni razvoj petoro maloljetnih učenika, te da im nanosi fizičku i emocionalnu bol, za vrijeme održavanja nastave u više navrata na različite načine udarala ove učenike. Time je kod ove djece izazvala strah te emocionalnu i fizičku bol - navodi se u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva.

Ako istraga utvrdi da je kriva, prijeti joj i do pet godina zatvora..

Zanimljivo, nitko od službenih osoba kod kojih je dotična vjeroučiteljica bila zaposlena nije želio ništa komentirati za medije.

Iako su roditelji prijavljivali sada već bivšoj ravnateljici školi neprimjereno ponašanje vjeroučiteljice prema učenicima, čini se da ništa konkretno nije poduzeto, jer je i sama optužnica podignuta zahvaljujući prijavi roditelja. Iz tog razloga ravnateljica je i podnijela ostavku.

Razrednica vrijeđala i omalovažavala djecu

Objava ove vijesti potaknula je druge roditelje da se jave i progovore o još jednom slučaju maltretiranja djece u istoj toj školi koje je navodon trajalo dugi niz godina. Djecu je u istom razdoblju (ne i isti razred) sustavno fizički i psihički maltretirala učiteljica razredne nastave. O tomu postoje i službeni zapisnici i prijave, među ostalim i zapisnik s izvanrednog sastanka 14 roditelja djece drugog razreda i ravnateljice škole, piše Jutarnji list.

Roditelji su na sastanku, održanom sredinom prosinca 2017., od ravnateljice zatražili da se učiteljica  hitno udalji od njihove djece jer, kako su naveli u zapisniku, smatraju da djeca s njom nisu sigurna i trpe strašno nasilje, psihičko i fizičko. Roditelji su tada najavili ravnateljici škole da neće slati djecu na nastavu ako učiteljica ostane njihova razrednica.

Naveli su primjere neprihvatljivog ponašanja učiteljice, koje je kulminiralo prošle školske godine kada je vrijeđala, ismijavala, omalovažavala djecu, njihove postupke, uspjehe i životne prilike.

- Uporno im je ponavljala da su loša, zločesta, da ništa ne znaju, da je njihova generacija najgora koju je ikada imala, da su za specijalnu školu, da su debili, da su glupi, da su njihove izvanškolske aktivnosti bezvrijedne - piše u jednome od zapisnika.

U dva je navrata učiteljica potrgala bilježnicu jedne učenice. Jedno je dijete dva puta bilježnicom udarila po glavi te početkom školske godine povukla učenicu za kosu.  Djecu je često slala u kut i ondje ih držala cijeli školski sat, ponekad i dva.  Nije puštala djecu u WC, te su zato u dva navrata prošle godine djeca obavljala nuždu u gaće u razredu. Prijeti im jedinicama, opomenama, ukorom i izbacivanjem iz škole. navodno im je čak i rekla neka jedu gov**. 

Roditelji su prijavili učiteljicu školi, prosvjetnoj inspekciji i DORH-u, nakon što su primijetili da je se djeca boje, da su nesretna i ne žele u školu. Nakon pobune roditelja učiteljica je suspendirana.

Možda vas zanima i ovo:
Message