Obavijesti

News

Komentari 94

Jedno dijete pronašlo, a drugo pojelo cjepivo protiv bjesnoće

Jedno dijete pronašlo, a drugo pojelo cjepivo protiv bjesnoće
1

Dijete je pronašlo cjepivo koje je bilo namijenjeno za lisice, te ga donijelo u vrtić i dalo drugom djetetu, koje ga je pojelo. Dijete su odmah prevezli u Zagreb

VIDEO

Dječaka (6) iz Kutine roditelji su u četvrtak odveli u Dom zdravlja, odakle su ga hitno prevezli u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu. Pojeo je cjepivo protiv bjesnoće za lisice.

Kako smo doznali, jedno je dijete cjepivo našlo u parku te ga u četvrtak ujutro donijelo u vrtić i dalo dječaku, koji ga je spremio u džep. Do večeri ga je nosio te zagrizao nakon što je došao kući. Nasreću, otac je bio u blizini i reagirao je čim je mališan pitao kakav je to gorak slatkiš. Roditelji su s dječakom požurili u bolnicu. U zagrebačkoj zaraznoj bolnici primila ga je liječnica Branka Benić.

- Primili smo ga na opservaciju u četvrtak navečer. Dobio je imunoglobulin. Nema bjesnoću, dobro je i već iduće jutro otpustili smo ga iz bolnice. Sada mora na kontrole kod svog liječnika - rekla nam je liječnica Benić. U kutinskom vrtiću potvrdili su nam kako je dječak mamac ondje dobio od vršnjaka. Za detaljnije informacije uputili su nas u Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

- Dječak je otpušten iz bolnice. Ide u vrtić. Cijepljen je i sve je u redu - rekla je ravnateljica zavoda Svjetlana Ančić Birač. Dodala je kako je Ministarstvo poljoprivrede građane o proljetnoj akciji obavijestilo na internetu.

Mamci se dva puta godišnje ispuštaju na području cijele zemlje

Oralna vakcinacija lisica u Hrvatskoj počela je prošle godine. Program iskorjenjivanja bjesnoće sufinanciran je novcem EU. Mamci se dva puta godišnje, u proljeće i jesen, ispuštaju iz posebnih zrakoplova na području cijele zemlje osim na otoke.

Cjepivo u obliku otopine upakirano je u plastičnu kapsulu, koja se nalazi u središtu hranjivog mamca. Mamac je izrađen od smjese ribljeg brašna i ima specifičan i intenzivan miris i okus koji je privlačan divljim životinjama. Tamno je smeđi i izgledom podsjeća na jestivi kolačić, zbog čega je vjerojatno i privukao mališana iz Kutine.

Iako avioni mamce ispuštaju pomoću posebnog uređaja s ugrađenim GPS-om, jedan je “zalutao” na naseljeno područje. U takvim slučajevima treba slijediti upozorenja ministarstva.

Više o samom cjepivu i kako ono izgleda možete pronaći ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 94
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.