Obavijesti

News

Komentari 31

Jedno od najvećih nalazišta: Kreće lov na zlato kod Fojnice

Jedno od najvećih nalazišta: Kreće lov na zlato kod Fojnice

Malo mjesto Bakovići pored Fojnice u Bosni i Hercegovini do 1939. godine bilo je svjetski poznato po jednom od najvećih nalazišta zlata i srebra u ovom dijelu Europe...

VIDEO

Malo mjesto Bakovići pored Fojnice u Bosni i Hercegovini do 1939. godine bilo je svjetski poznato po jednom od najvećih nalazišta zlata i srebra u ovom dijelu Europe. 

Do 1939. godine, kad je rudnik zatvoren, iz njega je izvađeno više više od dvije tone zlata i još više srebra. 

Prema navodima turskog kroničara Dursun-bega, analizom rude ustanovljeno je da se u toni rude nalazi osam do 15 grama zlata, piše Avaz.

Rudnik zlata u Bakovićima danas je zapušten, a voda sa žutim talogom koja izlazi iz ulazne jame koristi se za liječenje kožnih bolesti. 

Načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura rekao je za "Avaz" da je oživljavanje ovog rudnika već u tijeku, jer je kompanija BBM počela pripremanje terena i istraživanje zlata. 

- No, mjesna zajednica Bakovići pokrenula je upravni spor protiv dozvole koju je izdalo Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH. Ipak, tužba ne sprječava izvršenje upravnog akta, pa je i istraživanje na ovom lokalitetu nastavljeno - pojasnio je Klisura.  

Dodao je da se u dokumentaciji koju je dostavila kompanija BBM vidi da joj je koncesija produljena do 21. siječnja sljedeće godine. Prema njegovim riječima, i Mjesna zajednica na početku ovog projekta dala je svoju suglasnost. 

- Iz kompanije BBM tvrde da ne postoji opasnost po zdravlje ljudi, kao ni od zagađenja izvora pitke vode. Nakon što se završi istraživanje i ono pokaže da rudnik raspolaže dovoljnim količinama zlatne i srebrene rude, onda bi kompanija trebala početi s eksploatacijom - zaključio je Klisura.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 31
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...