Obavijesti

News

Komentari 12

Jeftinije u ovom slučaju znači skuplje i pogubnije za pacijente

Jeftinije u ovom slučaju znači skuplje i  pogubnije za pacijente
2

MILANE, AJDE RAZMISLI: Nužni lijekovi postaju nedostupni pacijentima, zbog čega oni prelaze na jeftinije i manje učinkovite lijekove, što sve na kraju dovodi do komplikacija koje skupo plaćamo

VIDEO

Inzulini, na koje Ministarstvo zdravstva i HZZO kane uvesti doplatu i tako ih učiniti nedostupnima mnogim oboljelima od dijabetesa, zapravo su najjeftiniji i najučinkovitiji način borbe protiv te bolesti.

Kad se bolest drži pod kontrolom, smanjuje se rizik od komplikacija, na čije liječenje država godišnje troši golemih 4,6 milijardi kuna. No taj podatak odgovorni uporno prešućuju, ali je glasno izgovara dr. Terezija Šarić, farmakoekonom i direktorica tvrtke Promeritus, koja je izradila detaljnu studiju o troškovima šećerne bolesti.

Zbog skupljeg inzulina trošit ćemo milijarde na liječenje!

Posljednje analize pokazuju da nas čeka dodatni porast troškova liječenja bolesti. Negativni trendovi s velikim brojem novooboljelih i velikim udjelom onih s razvijenim komplikacijama, koji se nisu mijenjali zadnjih godina, doveli su do porasta troškova liječenja bolesti za dvije milijarde kune u nepunih deset godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Kujundžić: 'Do sada nije bilo razgovora o doplati inzulina'
Kujundžić: 'Do sada nije bilo razgovora o doplati inzulina'

- U 2016. ukupan trošak liječenja šećerne bolesti tipa 2 iznosi 4,6 milijardi kuna, što čini 19,8 posto proračuna Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – tumači dr. Šarić. Kao glavni razlog porasta troškova liječenja šećerne bolesti navodi zapravo porast troškova komplikacija bolesti. Oni su u ovom razdoblju narasli za 1,8 milijardi kuna, odnosno 83 posto.

- Od komplikacija najčešće su kardiovaskularne bolesti, koje su istodobno i vodeći uzrok smrti osoba sa šećernom bolešću - tumači dr. Šarić. Procjenjuje se da je i više od polovine smrti oboljelih uzrokovano kardiovaskularnim bolestima te da one skraćuju život oboljelih za pet do deset godina. Naime, kardiovaskularne bolesti u osoba sa šećernom bolešću javljaju se i 15 godina ranije te šest puta češće nego kod zdrave populacije. Javljaju se, kaže dr. Šarić, zato što je šećerna bolest lošije regulirana te nisu postignute zadovoljavajuće vrijednosti kolesterola, krvnog tlaka i tjelesne težine.

'Moja kći ima dijabetes, HZZO naknadom želi naplatiti život'
'Moja kći ima dijabetes, HZZO naknadom želi naplatiti život'

Jeftinije u ovom slučaju znači skuplje i pogubnije za pacijente

Pristup farmakološkom liječenju određen je tipom šećerne bolesti. Budući je šećerna bolest tipa 2 kronična s progresivnim karakterom, mogućnost primjene različitih neinzulinskih lijekova za snižavanje glukoze kao i pripravaka inzulina te njihovo međusobno kombiniranje, od izuzetne je važnosti.

- Neki od novijih lijekova za liječenje šećerne bolesti imaju snažan učinak na regulaciju glikemije, pa su važni za primjenu već u najranijim fazama liječenja. Međutim, takvi lijekovi na Listi lijekova HZZO-a uglavnom se nalaze na Listi B uz doplatu – tumači dr. Šarić.

Tako nužni lijekovi postaju nedostupni pacijentima, zbog čega oni prelaze na jeftinije i manje učinkovite lijekove, što sve na kraju dovodi do komplikacija koje skupo plaćamo. Dakle, jeftinije u ovom slučaju znači skuplje i pogubnije za pacijente.

Najmlađe ima 7 mjeseci: Sve više djece boluje od dijabetesa
Najmlađe ima 7 mjeseci: Sve više djece boluje od dijabetesa

U Hrvatskoj od dijabetesa boluje pola milijuna ljudi, a razlog tom golemom i zabrinjavajućem broju je loš način života i prehrane, ali i nepravodobno otkrivanje bolesti.

Inzulin je najbolji lijek

Inzulin je najučinkovitiji lijek za držanje šećera pod kontrolom. Ostali izazivaju komplikacije, pa na saniranje tih komplikacija trošimo više.

Ministar tvrdi da ne zna ništa o tome

Ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić kazao je prije da ne zna ništa o tome. Pacijenti strahuju da će država ipak povisiti cijene inzulina.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...