Obavijesti

Promo sadržaj

Jesmo li se ikada prestali bojati izvanzemaljaca?

Jesmo li se ikada prestali bojati izvanzemaljaca?
5

U beskrajnom prostranstvu svemira na jednom se planetu prije gotovo pet milijardi godina razvio život

VIDEO

Zemlju, „treći kamenčić od Sunca“, danas nastanjuje gotovo 7,5 milijardi ljudi. I svatko od njih (nas) u sebi nosi taj iskonski strah od nepoznatog, neobjašnjenog i nedefiniranog. I to ponajprije od onoga što je „gore“, iznad nas. Brojne nepoznanice i beskonačnost svemira idealna su polazišta za stvaranje niza teorija, mitova, nagađanja i priča temeljenih na pitanju „jesmo li sami u svemiru“.
I dok se astrofizičari, astrobiolozi i ostali znanstvenici bave istraživanjem svemira i mogućnostima života na nekom od planeta, čitava struja teoretičara vjeruje da su izvanzemaljci sudjelovali u razvoju drevnih civilizacija i ostavili tragove koje ni danas ne možemo objasniti ni racionalizirati. S druge strane, otkako smo počeli istraživati svemir ne samo sa Zemlje već i iz svemira samog (službeno, otprije 60-ak godina) i razvijati tehnologije gotovo nezamislivih mogućnosti, više nego ikada prije propitkujemo se o „malim zelenim“, naprednim inteligencijama koje čekaju svoj trenutak da nam se otkriju. Ili već jesu? 

Svako naše pitanje i pokušaj odgovora rađa neka nova pitanja. Gdje su? Jesu li već ovdje? Kako bi njihov dolazak utjecao na nas? Jesu li agresivni ili miroljubivi? Da, strah od nepoznatog i urođena znatiželja za otkrivanjem plodno su tlo za niz raznoraznih scenarija koje su potom popularizirale književnosti i filmska industrija u sprezi s medijima i senzacionalističkim pristupom temi.

Roman Rat svjetova G.H. Wellsa s kraja 19. stoljeća potaknuo je niz novih romana, filmova, serijala, predstava i rasprava o agresivnim inteligentnim bićima s drugog kraja svemira koji dolaze uništiti čovječanstvo i kolonizirati Zemlju. Orson Welles pokušao je 1938. izbezumiti Amerikance radio dramom o invaziji svemiraca, a Arthur C. Clarke, u svojoj knjizi Kraj djetinstva (1953.) piše o Overlordovima koji „miroljubivo“ preuzimaju Zemlju da bi potom otkrili svoje pravo lice. Za razliku od književnosti u kojoj postoji niz primjera kraja ili djelomičnog istrebljenja čovječanstva, filmska industrija se ipak više drži predložaka koji daju nadu: ljudska rasa pobjeđuje zločeste (uglavnom grozno-izgledajuće) izvanzemaljce ili upoznaje miroljubiva inteligentna bića koja lutaju svemirom da bi istraživala, ne osvajala (E.T.). Što se od toga krije u radnji najnovije serije Rat svjetova, adaptacije romana G.H. Wellsa? 

Može li se današnji, obični mali čovjek suprostaviti najnaprednijoj razarajućoj mašineriji do sada nepoznate izvanzemaljske civilizacije i može li iznaći način kako preživjeti u apokalitičnom svijetu? Može li ga strah od nepoznatog zaustaviti? Odgovore na ta pitanja naći ćete u ovoj novoj seriji nagrađivanog scenarista i producenta Howarda Overmana s odličnim Gabrielom Byrneom u glavnoj ulozi. Prve dvije epizode vas čekaju 31. listopada u 21:00h na kanalu FOX. I sasvim je u redu ako vas je strah...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona
PROMO

Ana Lokas nova predsjednica uprave Tifona

Ana Lokas imenovana je novom predsjednicom Uprave Tifona. S više od dva desetljeća snažnog iskustva u financijskim i poslovnim sektorima, u svoju novu ulogu na čelu tvrtke donosi bogatu stručnost i dokazano iskustvo u vodstvu.
Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje
PROMO

Nutricionistica otkriva kako pravilnom prehranom unaprijediti mentalno zdravlje

Očuvanje mentalnog zdravlja istaknuta je tema u današnjem užurbanom i stresnom suvremenom svijetu. Svakodnevno suočavanje sa izazovnim situacijama i zanemarivanje mentalnog i fizičkog zdravlja mogu imati ozbiljne dugoročne posljedice.