News

Komentari 0

Jeste li provjerili stanje na računu u mirovinskom fondu?

Jeste li provjerili stanje na računu u mirovinskom fondu?

U ovom trenutku na vašim osobnim računima u mirovinskim fondovima nalazi se 36 milijardi kuna više nego što je uplaćeno*. To je novac koji su zaradili obvezni mirovinski fondovi, a pripada samo vama

Zadaća je mirovinskih fondova da svojim članovima – vama, svim zaposlenim građanima koji uplaćuju pet posto bruto plaće u drugi stup – ostvare zaradu i povećaju vrijednost imovine na osobnim mirovinskim računima kako bismo imali čim veću mirovinu.
Četiri obvezna mirovinska fonda koja posluju u Hrvatskoj  - AZ, Erste Plavi, PBZ Croatia osiguranje i Raiffeisen mirovinski fond - zajedno imaju više od 1.94 milijuna članova, a zarada od 36 milijardi kuna raspoređena je među članovima u skladu s našim dosadašnjim uplatama i prinosima pojedinog fonda. 

Konkretno: ako ste zaposleni od 2002. i čitavo vrijeme primate prosječnu plaću (prema podacima o plaći Državnog zavoda za statistiku) i uplaćujete obaveznih 5% u drugi mirovinski stup, u fond kategorije B, dosad ste uplatili 75.616,50 kuna, a na računu vam se nalazi 118.617,80 kuna. Vaša zarada – zahvaljujući kojoj će vaša mirovina biti veća – u ovom trenutku* iznosi 43.001,30 kuna. Ako ste pak imali iznadprosječnu plaću i uplaćivali više u drugi stup, i vaša zarada je veća: na primjer, Ana iz Zagreba uplatila je 124.687,96 kuna na osobni račun u jedan od četiri obvezna mirovinska fonda od 2003. do danas, a sada na računu ima 176.207,50 kuna. Zarada koja se nalazi na njenom računu iznosi malo više od 51 tisuću kuna***.

Za oboje građana štednja u drugom stupu znači sigurniju i veću mirovinu.  Svoju osobnu kapitaliziranu štednju svaki budući umirovljenik primat će kao dodatak mirovini iz prvog stupa, pri čemu će unaprijed znati koliko će mu mirovina biti veća zahvaljujuću uplatama u drugi stup. 

Zato, provjerite stanje na osobnom računu svog obveznog mirovinskog fonda. Posjetite najprecizniji vodič kroz mirovinske fondove i razgovarajte sa stručnjacima mirovinskih fondova na www.crnonabijelo.hr.

*Izračun društava za upravljanje OMF-ovima temeljem službenih podataka HANFA–e o uplatama i isplatama. Navedeni podaci informativnog su karaktera i ne predstavljaju jamstvo prinosa u budućnosti niti procjena, odnosno predviđanja dobiti. Uračunata je višekratna naknada. 
**Izračun zarade na dan 30.06.2019. za građanina koji je bio član fonda MIREX-B od početka reforme (30.04.2002.) i cijelo vrijeme ima prosječnu hrvatsku bruto plaću (prema statističkim izvješćima o plaći DZS-a). 
***Pregled prometa po osobnom računu na dan 9.05.2019. za zaposlenicu iz Zagreba koja je član fonda MIREX-B od 11.11.2003. i cijelo vrijeme ima iznadprosječnu hrvatsku bruto plaću.

 

Najčitaniji članci