Obavijesti

News

Jeste li znali? Zdravlje je i ovog proljeća opet IN!

Jeste li znali? Zdravlje je i ovog proljeća opet IN!
1

Ako niste znali! Pravilna i uravnotežena prehrana podrazumijeva unos 20 do 30 posto proteina, 30 do 35 posto masti te do 40 posto ugljikohidrata

Svježi sir jedu svi kojima se aktivno bave tjelovježbom i paze što unose u svoj organizam. Quark je svježi sir s visokim udjelom proteina, niskim udjelom mliječne masti (0,1!) i ugljikohidrata. Upravo ga ove karakteristike čine najčešćim izborom svih onih koji paze na kvalitetu života.

Nježne je, kremaste i svilenkaste teksture a najčešće se konzumira u kombinaciji s voćem što  ga čini idealnim spojem proteina i preporučenih ugljikohidrata.

Nadalje, nezaobilazan je dio zdravih sendviča, umaka i dip-ova,  a dodatkom začina, povrća i svježeg začinskog bilja postaje gurmanski a istovremeno zdrav zalogaj. Nerijetko se koristi i u pripremi laganih slastica na bazi quarka, štrukli i sl.

Ako niste znali! Pravilna i uravnotežena prehrana podrazumijeva unos 20 do 30 posto proteina, 30 do 35 posto masti te do 40 posto ugljikohidrata.

Iako se individualne potrebe za unosom proteina razlikuju, EFSA (European Food Safety Agency) kao opću smjernicu definira preporučen unos 0,83 g proteina/kg tjelesne mase.

Napredne nutricionističke smjernice danas definiraju preporučen unos 1g proteina/kg tjelesne mase kod redukcijskih dijeta, održavanja mišićne mase  te uopće kod pravilne i uravnotežene prehrane.

Pojednostavljeno, žena težine 60 kg dnevno pravilnom i uravnoteženom prehranom treba unijeti 60 g proteina. Ukoliko redovno vježba 2 do 3 puta tjedno, dnevna potreba za proteinima raste na 90 g proteina odnosno 1,5 g proteina/kg tjelesne mase

Donosimo vam jedan kratki i jednostavan recept koji si možete pripremiti za doručak u samo 15min.

Zdravi sendvič za dobro jutro

Sastojci:

mala žica maslinovog ulja

1 jaje

3 žlice Quarka

¼ žlice senfa

1 mladi luk

1 mala rajčica

2 šnite kuhane šunke

2 šnite integralnog kruha

sol

papar

Vrijeme pripreme: 15 min

 

Priprema:

Jaje poširajte u vodi, posolite i ostavite po strani. U zdjeli izmiješajte Quark, senf i mladi luk te dobro začinite sa soli i paprom. Namažite smjesu na ranije prepečeni tost. Narežite rajčicu na šnite i posložite dvije šnite na namazani kruh.

Na vrućoj tavi naglo popržite šunku s nekoliko kapi maslinovog ulja. Još vruću šunku staviti na rajčicu i poklopite poširanim jajetom. Lagano prorežite jaje kako bi žumanjak lagano iscurio po ostatku sendviča.

Poklopite sendvič drugom šnitom kruha.

U slast!

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature