Obavijesti

News

Komentari 0

Joe Biden poništava useljeničku politiku prethodnika Trumpa

Joe  Biden poništava  useljeničku politiku prethodnika Trumpa

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u utorak izvršne uredbe kojima poništava useljeničku politiku svog prethodnika Donalda Trumpa

VIDEO

"Ne stvaram novi zakon, uklanjam lošu politiku", rekao je Joe Biden novinarima. "Amerika je sigurnija, snažnija, naprednija kada imamo pošten, uređen, humani useljenički sustav".

Riječ je o izvršnim uredbama koje se bave regionalnom migracijom, legalnom imigracijom i spajanjem obitelji.

Jednom od uredaba, Bidenova administracija obvezuje se osnovati radnu skupinu zaduženu za spajanje obitelji koje je prethodna vlada razdvojila.

Trumpova administracija razdvojila je najmanje 5.500 djece od njihovih roditelja pošto ih je uhitila kada su ilegalno ušli na teritorij Sjedinjenih Država.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Procjena štete koju je počinila prethodna politika

U utorak je u glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla novinarima da će revizija procijeniti štetu koju je počinila prethodna politika.

"Želimo uspostaviti useljenički proces koji je human, moralan, koji razmatra zahtjeve izbjeglica, zahtjeve ljudi koji ulaze u ovu zemlju na način da se prema njima postupa kao prema ljudskim bićima", rekla je Psaki.

"Za to će trebati neko vrijeme. To se neće dogoditi preko noći", priznala je.

Biden se obvezuje razvijati strategiju kojom će se boriti protiv nezakonite migracije na južnim granicama Sjedinjenih Država. 

Biden traži preispitivanje pravila u Trumpovoj eri koja su siromašnijim imigrantima otežavala ostvarivanje trajnog boravka u Sjedinjenim Državama.

Također, potpisanom izvršnom uredbom određuje se revizija Protokola zaštite migranata (MPP), kontroverznog programa koji je 65.000 tražitelja azila vratio natrag u Meksiko da ondje čekaju ročišta na američkim sudovima o njihovim zahtjevima za azil. Većina ih se vratila u svoje matične zemlje, ali neki su ostali u improviziranom kampu blizu meksičke granice. 

"Politika Trumpove administracije na granici izazvala je kaos, okrutnost i zbrku. Te politike umanjile su sigurnost naših zajednica, kažnjavale tražitelje azila koji bježe od nasilja, destabilizirale su sigurnost diljem zapadne polutke", navodi se u priopćenju iz Bijele kuće.

Kraljica Elizabeta ugostit će Joe Bidena prije samita G7 u lipnju
Kraljica Elizabeta ugostit će Joe Bidena prije samita G7 u lipnju

Potpisivanju uredbe prisustvovali su potpredsjednica Kamala Harris te novoimenovani ministar domovinske sigurnosti  Alejandro Mayorkas, prvi Hispanoamerikanac na čelu tog resora. Upravo će Mayorkas biti zadužen za nadzor migracijske politike Sjedinjenih Država.

No Biden se u provedbi suočava s logističkim izazovima i otporom republikanaca, navode stručnjaci za migrantske politike.

 Tužbe konzervativnih skupina mogle bi usporiti Bidenovu agendu. Savezni sudac prošli tjedan je privremeno blokirao jedan od prvih njegovih migrantskih poteza - stodnevnu pauzu na brojne deportacije, nakon što je Teksas, predvođen republikancima, zatražio zabranu tog poteza. 

Dolly Parton dvaput je odbila Trumpa, a namjerava i Bidena: 'Ne želim se baviti politikom...'
Dolly Parton dvaput je odbila Trumpa, a  namjerava i Bidena: 'Ne želim se baviti politikom...'

Trump je 2016. pobijedio na izborima, a glavna tema u izbornoj kampanji bila mu je sigurnost granica. Ako Biden ne uspije spriječiti nagli porast ilegalne imigracije na američko-meksičkoj granici, mogao bi dati poticaj republikancima na izborima za Kongres 2022., rekla je Sarah Pierce, politička analitičarka s Instituta za migracijsku politiku u Washingtonu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS