News

Komentari 13

Johnson: Afganistan ne smije biti mjesto za obuku terorista

Johnson: Afganistan ne smije biti mjesto za obuku terorista

Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak će održati izvanrednu sjednicu o situaciju u Afganistanu nakon što su talibani preuzeli vlast u zemlji

Britanski premijer Boris Johnson pozvao je u nedjelju zemlje Zapada da usklade stajalište o situaciju u Afganistanu, te da ne bi smjele samoinicijativno priznati talibansku vlast u toj zemlji. 

 - Jasno je da ćemo uskoro imati novu vlast u Kabulu i važno je da zemlje Zapada rade zajedno i da oni koji budu vodili državu, talibani ili netko drugi, ne pretvore Afganistan u mjesto za obuku terorista - izjavio je britanski premijer.

 Vijeće sigurnosti UN-a u ponedjeljak će održati izvanrednu sjednicu o situaciju u Afganistanu nakon što su talibani preuzeli vlast u zemlji. 

 Glasnogovornik talibanskog političkog ureda Mohammad Naeem izjavio je u nedjelju za katarsku tv mrežu Al-Jazeera da je rat u Afganistanu završen, da žele imati odnose sa međunarodnom zajednicom i da to žele ostvariti putem dijaloga. Naeem je dodao da talibani poštuju prava žena i manjina, kao i slobodu izražavanja u okvirima šerijatskog zakona. Također, kazao je da su spremni razgovarati o tome što muči međunarodnu zajednicu i da ne žele živjeti u izolaciji.