News

Komentari 108

Još jedan grad na obali odlučio stati na kraj golišavim turistima u staroj jezgri: 'Nije primjereno'

Još jedan grad na obali odlučio stati na kraj golišavim turistima u staroj jezgri: 'Nije primjereno'

Golišavi turisti u kupaćim kostimima u samoj staroj jezgri gradova na obali nisu nova stvar. Međutim, još je jedan grad odlučio, po uzoru na Dubrovnik, nedolično odijevanje pokušati spriječiti

Turistička zajednica Grada Zadra odlučila je slijediti primjer gradova poput Dubrovnika i stati na kraj turistima koji se nedolično odjeveni šeću po samoj gradskoj jezgri. 

- Iako to u Zadru nije službeno zabranjeno, molimo da poštujete ovdašnju tradiciju i kulturu na način da ne nosite samo kupaće kostime kad niste na plaži, pa makar samo i na kratko vrijeme. Zahvaljujemo i želimo vam ugodan odmor u Zadru - tekst je koji će na hrvatskom i na još četiri jezika biti na promotivnim letcima u turističkim uredima i na više panoa u gradu. 

- Naše turiste želimo educirati kako se nalaze u jednom posebnom prostoru, bogate povijesti i baštine, u kojemu hodanje u kupaćim gaćicama nije primjereno. Vjerujem da će oni uvažiti uzuse ponašanja koji ovdje vrijeme te ubuduće grad razgledavati u primjerenoj odjeći - rekao je direktor Turističke zajednice Grada Zadra, Mario Paleka za HRT

Drugi problem koji će pokušati riješiti je kretanje biciklima i romobilima u pješačkoj zoni. Iako je to dijelom i zakonom regulirano, ne poštuje se često, zbog čega problema imaju pješaci. 

Prijedlozi će se uključiti u dva savjetovanja s javnošću koja je pokrenuo gradski Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša - o novoj Odluci o komunalnim djelatnostima te izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu. 

- Nastavno na najave iz TZ grada Zadra očekujemo kroz savjetovanje konkretne prijedloge istih u svezi reguliranja zabrane kretanja povijesnom jezgrom bez odjeće ili dijela odjeće, kako bismo i tu zamisao integrirali u prijedlog odluke - rekao je pročelnik Robertino Dujela. 

Nakon završetka procedure će se neprimjereno odijevanje unutar povijesni zidina moći i u Zadru novčano kažnjavati. Ipak, u Turističkoj zajednici se nadaju kako će već i prvi korak, odnosno postavljanje letaka, utjecati na ovu pojavu. 

Potkrala im se i greška 

Ipak, koliko god dobronamjerni letci bili, Turističkoj zajednici potkrala se greška u prijevodu na francuski jezik. Umjesto da su zabranili nošenje kupaćih kostima izvan plaže, na francuskom jeziku preporučili su turistima da nose samo kupaće kostime kada nisu na plaži.