Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
20 komentara

Još nema Zakona o pobačaju: Jandroković je objasnio zašto...

Jandroković u dopisu navodi kako je prekid trudnoće kompleksno etičko, medicinsko, znanstveno, svjetonazorsko i pravno pitanje te da donošenje novog zakona nije bilo moguće donijeti u roku utvrđenom roku

Sanin Strukić/Pixsell
Foto: Sanin Strukić/Pixsell
20 komentara

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković uputio je dopis Ustavnome sudu kojim ga je izvijestio da parlament nije u roku izvršio rješenje Ustavnoga suda iz veljače 2017. godine o donošenju novog Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U pismu Jandroković navodi kako je prema informacijama kojima raspolaže, Vlada pokrenula niz aktivnosti s ciljem buduće pravne regulacije navedenog pitanja. Naveo je i da je odlukom ministra zdravstva Milana Kujundžića iz studenog prošle godine osnovano Povjerenstvo sastavljeno od eminentnih stručnjaka na području medicine, bioetike i prava, kojima je zadaća utvrditi i evaluirati iskustva država EU koja se odnose na pitanje prekida trudnoće.

- Uzimajući u obzir rezultate provedenih analiza te vodeći računa o činjenici da je prekid trudnoće kompleksno etičko, medicinsko, znanstveno, svjetonazorsko i pravno pitanje, donošenje novog Zakona nije bilo moguće u roku utvrđenom rješenjem Ustavnog suda. Izrada i donošenje Zakona podrazumijeva multidisciplinarni pristup rješavanju pitanja vezanih uz prekid trudnoće te široku javnu raspravu u postupku donošenja novog zakona. U tom kontekstu, nastavit će se s aktivnostima potrebnim za izradu novog Zakona radi donošenja kvalitetnog i cjelovitog rješenja - stoji u dopisu predsjednika Sabora. 

Ustavni sud je obvezao Sabor da u roku dvije godine donese novi zakon o pobačaju, uz zaključak da nije moguće zabraniti pravo na prekid trudnoće. Ministar zdravstva Milan Kujundžić već ranije je najavio da zakon neće biti donesen u roku.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message