Obavijesti

News

Komentari 36

'Još se nadam da ću pronaći kosti svojeg supruga Marina'

'Još se nadam da ću pronaći kosti svojeg supruga Marina'
1

U STALNOJ POTRAZI ZA NESTALIM MUŽEM: Matija Kušić iz Sotina kraj Vukovara kaže da je njezin Marin vjerovao da mu nitko neće nauditi jer je bio prijatelj sa svima...

VIDEO

Obitelj Kušić iz Sotina nedaleko od Vukovara živjela je gotovo idiličnim životom. Matija i njezin suprug Marin imali su dvije kćeri, lijepu veliku kuću, obrađivali su zemlju, vrt i vinograd. A onda se dogodio rat.

POGLEDAJTE  VIDEO:

Nisu mislili da bi im dojučerašnji susjedi Srbi, s kojima su se danonoćno družili, mogli postati smrtni neprijatelji. Marin je bio seoski poštar, dobar sa svima, no kad je početkom kolovoza počeo držati straže na barikadama s Hrvatima iz sela, našao se prvi na popisu za likvidaciju.

- Bio je 24. kolovoz. Avion je raketirao selo i bacio jednu bombu ispred trgovine u centru. Svi smo se razbježali. Postalo je jasno da moramo ići iz sela koje je toga dana opkolilo 40-ak tenkova JNA. Te noći braća su došla po mene i djecu. Htjeli smo da Marin ide s nama, ali on nije htio. Čak me je i nagovarao da ostanem. Rekao je: ‘Ma nemoj ići, pa ja sam dobar sa svima u selu, neće nama nitko nauditi’. Ali mi smo ipak otišli. On je ostao na barikadi. Nisam tad ni znala, ma ni pomislila da je to naš posljednji susret, da ga nikad više neću vidjeti - prisjeća se strašne prošlosti Matija Kušić iz Sotina koja je već 25 godina udovica i isto toliko u stalnoj potrazi za svojim nestalim mužem.

- Vojska je ušla u selo i sve naše ljude zarobila. Tenkom su išli po kućama i sve palili. Četnici iz sela ciljano su tražili Marina po kućama od rodbine. Uspio se skrivati jedno vrijeme, a onda je pobjegao na Dunav i skrivao se dva mjeseca. Toliko je već omršavio da je jedva hodao. Četnici su ga uhvatili u Opatovcu gdje je krenuo pješke. Vratili su ga u Sotin u štab. Navodno su ga trojica četnika, čija imena znamo, mučili da kaže gdje mu je pištolj. Rekao im je da ga je zakopao. Oni su tražili da ih odvede tamo gdje ga je zakopao. Došli su na to mjesto, otkopao je pištolj, dao im, a jedan od njih, Žarko Milošević, ispalio je u njega rafal. Tamo su ga ubili i ostavili. Ne znamo gdje je to mjesto, gdje su mu kosti - kaže Matija, koja je uspjela to saznati od Srbina, jednog od trojice Marinovih krvnika.

Iako su slijedili svaki trag, obišli mnoga mjesta gdje se smaknuće moglo dogoditi, suprugove kosti nije pronašla. Matija se s kćerima vratila u Vukovar i još se nada da će pronaći voljenog supruga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'
ZLOČIN U VOĆINU

'Bratove ubojice roditeljima su lagale da će ga razmijeniti...'

Antun Volf rat je dočekao u Voćinu. Nije želio ostaviti teško bolesne roditelje. Brat Zdravko za njim i danas traga. Ogorčen je što su se nadležna tijela oglušila na sva njegova saznanja o bratovom ubojstvu

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv
JOŠ TRAŽE RODITELJE

Tatu su najviše mučili. Tjerali su ga da pije i liže hrvatsku krv

Kata Lozančić (63), Marijana Solomun (60) iz Zvonko Penić (63) već gotovo 29 godina tragaju za svojim roditeljima. Bili su nedužni i bespomoćni civili, a svaki trag im se gubi 1991. godine..
'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'
U GLINI JOŠ TRAŽE NAJMILIJE

'Ubili su djecu i Željki odrezali pletenicu, nosio ju je kao trofej'

Na popisu 1871 nestalih u Domovinskom ratu, za kojima Hrvatska u ovom trenutku traga, nalazi se i šestero djece. Ubili su ih zajedno s roditeljima. Slike nekih od njih više i ne postoje, ali obitelj i prijatelji ne odustaju...