Obavijesti

News

Komentari 24

Još nema odmora: Pelješac gase dva, a u Istri tri kanadera

Još nema odmora: Pelješac gase dva, a u Istri tri kanadera
6

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić trebao bi proglasiti stanje elementarne nepogode za općine na Pelješcu i Korčuli pogođene požarima

VIDEO

Stanje na požarištima na Pelješcu je bolje nego proteklih dana, a župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić proglasit će elementarnu nepogodu za općine na Pelješcu i Korčuli pogođene požarima, rekao je u subotu ujutro glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović.

Stanje na požarištu na Pelješcu je, prema riječima Cvjetinovića, 'najbolje od kada su požari počeli u ponedjeljak'.

- Vatra je na istim pozicijama kao i jučer, poviše Ponikava i u brdu iznad Brijeste, ali situacija je najbolja dosada. Na terenu je više od 300 vatrogasaca - rekao je. Od ponedjeljka do danas na Pelješcu je izgorjelo više od 3500 hektara površine.

MORH poslao kanadere i air traktore

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OSRH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i u subotu  25. srpnja 2015. sudjeluju u gašenju požara na više lokacija. 

Od jutra gase na četiri požarišta. U gašenju kod Labina u Istarskoj županiji angažirana su tri Canadaira CL-415, na požarištu u mjestu Plavno-Predio Bobija u Šibensko-kninskoj županiji dva Air Tractora AT-802, na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dva Canadaira CL-415, a na požarištu na Učki angažiran je jedan Canadair CL-415. 

Također, 20-tak vojnika OS RH zajedno s vatrogascima aktivno sudjeluje u gašenju požara na poluotoku Pelješcu, a ostali su u pripravnosti, priopćili su iz MORH-a.

............

Napokon je nešto mirnija noć iza gasitelja na požarištima na jugu zemlje, a i u Istri, gdje su požari lokalizirani. Vatra se u petak na Pelješcu približila Brijesti, a stanje se već sinoć primirilo, piše HRT

Tijekom petka stanje se mijenjalo iz sata u sat, a vatrogascima je gašenje otežavao jak vjetar, koji mijenja smjer. 

Vatrena fronta na Pelješcu duga je oko 30-ak km, vatra je razbacana na sve strane i gori svakih 10 metara. Stotine vatrogasaca, građana, pripadnika javnih i komunalnih službi, na zemlji i iz zraka, bore se s vatrom i svim silama brane život i imovinu na plamtećem dalmatinskom jugu. 

Vatrogasci su stigli iz svih krajeva Hrvatske, odmora gotovo da i nema, ali nitko ne odustaje.

Vatrogasci su u petak navečer zadržali požar prema Brijesti, a vatra nije uspjela prijeći cestu. Kanaderi su tijekom petka natopili teren, koji su natapale i vatrogasne snage na zemlji kako bi maksimalno usporili širenje požara prema Brijesti. 

Na drugoj fronti požara, iznad naselja Ponikve, sprječava se prijelaz vatre prema Stonu i Dubi Stonskoj. 

Osim ove dvije fronte još gori i kod mjesta Janjina prema selu Sreser, ali još je relativno daleko od kuća koje nisu u neposrednoj opasnosti. 

U Istri još gori kod Kršana

Požar kod Plomina u Istri uništio je više od 600 hektara bjelogorične šume, trave i niskog raslinja. U subotu ujutro požar je lokaliziran i ugašen. Vatra na području Kršana i Kožljaka je stavljena pod kontrolu. Do sada je izgorjelo oko 60 hektara površine, a vatru gasi oko 70 vatrogasaca kojima od  subote ujutro pomažu i tri kanadera. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa