News

Komentari 0

Josip Mlakić: Moj roman 'Skica u ledu' treba biti i videoigra

Josip Mlakić: Moj roman 'Skica u ledu' treba biti i videoigra

Tjednik Express po treći put dodjeljuje nagradu Fric. Uz mobilnu skulpturu žiroskopa, autora najboljeg romana fikcijske proze očekuje i novčani iznos od 75.000 kuna koji je osigurao Barcaffe.

Naslov “Skica u ledu” bio je inicijalna iskra za nastanak romana. Imao sam tu jednu sliku oko koje sam gotovo 15 godina gradio priču, stoga ni jednog trenutka nisam imao alternativni naslov. Dakle, apsolutno sam zadovoljan ovim naslovom, rekao je književnik Josip Mlakić.

Rovinj: Književniku Josipu Mlakiću uručena nagrada Mirko Kovač

On je s romanom “Skica u ledu” s ostalih pet književnika ušao u finale izbora kojim tjednik Express po treći put dodjeljuje nagradu Fric. Uz mobilnu skulpturu žiroskopa, autora najboljeg romana fikcijske proze očekuje i novčani iznos od 75.000 kuna koji je osigurao Barcaffe.

- Fric (Miroslav Krleža) za mene je veliki pisac, pjesnik, dramatičar i esejist. Vjerojatno je teško i u svjetskim okvirima pronaći toliko svestranog pisca, a koji je bio vrhunski u svemu što je radio. Ono što je važno naglasiti je da danas Krležu, nakon naših tranzicijskih glembaya, mnogo bolje razumijemo nego ranije - rekao je književnik i dodao kako bi htio da se po njegovoj knjizi snimi film ili videoigra.

Rovinj: Književniku Josipu Mlakiću uručena nagrada Mirko Kovač

- Što se tiče filma, čak sam i pokušavao napisati scenarij po prvom dijelu romana, ali sam odustao zbog budžeta. Drugi dio romana je također pogodan za ekranizaciju i mogu ga zamisliti kao film. Idealan autorski tim? Pa Kristijan Milić i njegova ekipa s kojima sam radio dva filma, a sljedeće godine snimamo i treći, ‘Božji gnjev’. Zatim videoigra, jer moj junak u trećem dijelu romana programira videoigru te je čak i završi i ‘prođe’ kroz nekoliko njezinih nivoa. U romanu postoji i opsežan ‘trailer’ za tu igru (‘San o redu’), koji je napisan u formi distopije - objasnio je autor. Pobjednik će se znati krajem siječnja.

- Nemam pojma što ću ako dobijem nagradu. Dio ću sigurno potrošiti u Beču, jer sam ‘počastio’ sebe i kćer bečkim koncertom Pearl Jama - zaključio je Mlakić.

Najčitaniji članci