Obavijesti

News

Komentari 108

Josipović: Bojkot Lustigova filma je manipuliranje djecom

Josipović: Bojkot Lustigova filma je manipuliranje djecom
1

Predsjednik je rekao kako su razmišljanja koja je Lustig htio podijeliti s mladima dragocjena 'kao važan iskaz o povijesti koji im treba pomoći da razumiju povijest'

VIDEO

Predsjednik Ivo Josipović reagirao je na bojkot nastavnika u Kninu koji nisu došli pogledati film 'Posljednji let Petra Ginza' oskarovca Branka Lustiga, nakon što je zadarskim osnovnoškolcima rekao kako ne vjeruje u Boga. 

Lustig je tada rekao kako Bog za njega ne postoji te da u njega ne vjeruje jer 'da postoji ne bi dozvolio holokaust i strašna ubijanja i mučenja Židova u nacističkim logorima kao ni pokolj u Srebrenici'. Lustig je kao 11-godišnji dječak završio u logoru Auschwitz. 

- Organizirani bojkot filma o holokaustu zbog svjetonazora gospodina Lustiga nedemokratski je i štetan postupak. S jedne strane, on govori o demokratskom deficitu našeg društva, nespremnog da prihvati legitiman svjetonazor pojedinca i njegova religijska uvjerenja. Takav postupak, posebno jer je riječ o manipulaciji djecom, nije primjeren demokratskom društvu - komentirao je predsjednik Josipović za tportal.

Rekao je kako su iskustva i razmišljanja koja je Lustig htio podijeliti s mladima dragocjena 'kao važan iskaz o povijesti koji mladima treba pomoći da razumiju povijest, odbace genocid i osude zlo koje je prijetilo cijelom čovječanstvu. 

Bojkot je već osudio i ministar obrazovanja Željko Jovanović koji je rekao da se ovakvim ponašanjem sve žrtve holokausta ubijaju po drugi put te da je ponašanje u Zadru i Kninu ukazalo još jednom na potrebu uvođenja i građanskog i zdravstvenog odgoja u škole. 

- Tako ćemo spriječiti da neodgovorni odrasli svojim neodgovornim ponašanjem šalju loše poruke djeci za čiji su zdrav razvoj najodgovorniji - poručio je Jovanović. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C
VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu