Obavijesti

News

Komentari 16

Josipović: Tko je nosio torbe s novcem, morat će odgovarati

Josipović: Tko je nosio torbe s novcem, morat će odgovarati
6

Predsjednik Josipović je osudio baratanje torbama punim novca. Rekao je kako Vlada ne čini dovoljno za oporavak. Njegovo predavanje slušao je i Ljubo Jurčić

VIDEO

Predsjednik Ivo Josipović rekao je na Ekonomskom fakultetu da baratanje s torbama keša nije dopušteno te dodao da ako je toga bilo, da je povrijeđen pravni poredak i onaj tko je to činio mora odgovarati. Rekao je da mora odgovarati i onaj tko je primio torbe, govoreći o navodima da je glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić predao Mladenu Bajiću novac koji mu je dao Mladen Barišić nakon što su ga razriješili.

Studentima je na 90. rođendan Ekonomskog fakulteta u Zagrebu predavao o korupciji, a borbu protiv korupcije izjednačio je s borbom za ljudska prava. Na predavanju ga je slušao i Ljubo Jurčić

- Je li dobro što su korupcijske afere toliko zastupljene u medijima? S jedne strane, to znači da smo visokokorumpirano društvo, a s druge da smo prepoznali tu 'neman'. Moram reći da je odgovor negdje između -  kazao je predsjednik i istaknuo kako je u borbi ključna transparentnost.

- Korupcija je usko vezana uz moć pa je tako posebno važno da se političari drže zakona. Važno je da visoki dužnosnici ne komentiraju neki postupak dok je on u tijeku, rekao je. Kao najvažniju aktivnost u borbi protiv korupcije naveo je sprečavanje pranja novca i dodao kako još nemamo efikasne sustave. Usporedio je korupciju u Srbiji i Hrvatskoj te kazao kako je kod susjeda korupcija više zastupljena u kriminalnim krugovima, dok je kod nas povezana sa sofisticiranim državnim strukturama.

- Politika je uvedena do grla u korupciju - komentirao je Josipović, a postupak privatizacije i pretvorbe ocijenio glavnim krivcem za početak korupcije u Hrvatskoj.

 Nije htio komentirati ponašanje Ive Sanadera kao političke žrtve.

'Stanimirović je kontradiktoran'

Predsjednik je komentirao i izjavu Vojislava Stanimirovića koji je rekao da nije istina da su Srbi počeli rat u Vukovaru.

- Njegov iskaz pomalo je kontradiktoran. Najprije je prepoznao vrijednost onoga što smo radili u Vukovaru. Istaknuo je to kao pozitivno, a onda je učinio nešto što je protivno toj intenciji. Znamo kako je rat počeo. On je počeo u provedbi Miloševićeve agresivne politike, što ne znači da treba zažmiriti na ubojstva srpskih civila, rekao je Josipović. Što se tiče vojske u bolnici, kazao je da zbog loše formulacije zvuči kao opravdavanje zločina koji se ne da opravdati.

- Kao čelnik jedne od stranaka koalicije na vlasti trebao bi paziti na to što govori, ističe predsjednik. Komentirao je brojku nezaposlenosti, za koju se najavljuje da će se povećati.

'Vlada ne čini dovoljno za oporavak'

- Mjere gospodarskog oporavka, koje su potvrđene od struke nisu dovoljne. Treba ih dopuniti ili neke i promijeniti. Bez obzira na izbore sljedeće godine ne smije se zanemariti reforma uprave, ne samo državne i lokalne samouprave - kazao je i dodao kako trebamo poticati izvoz dok mehanizmi porezne politike trebaju biti puno poticajniji.

Bačić: Slažem se s predsjednikom

Glavni tajnik HDZ-a za HRT je rekao da ne želi komentirati uskočke predmete, no da se slaže s predsjednikovom izjavom da se ne može baratati torbama s novcem, bez obzira na to što ta izjava aludira i  na njega.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao