Obavijesti

News

Komentari 252

Josipović: Hrvatska zagovara pomirenje, ali Nikolić očito ne

Josipović: Hrvatska zagovara pomirenje, ali Nikolić očito ne
1

Naprosto ne vjerujem da je ovakve izjave dao političar koji je na čelu zemlje koja želi biti europska. Hrvatska neće podleći toj histeriji, poručio je predsjednik

VIDEO

Naprosto ne vjerujem da je ovakve izjave dao političar koji je na čelu zemlje koja želi biti europska. Hrvatska zagovara pomirenje i stalno spušta loptu na zemlju, ali Nikolić očito vidi drugačije situaciju. Ovakvi nastupi nisu u prilog dobrih odnosa i pomirenja. Hrvatska neće podleći toj histeriji - poručio je predsjednik Ivo Josipović srbijanskom predsjedniku gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu". 

Podsjetimo, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je u intervjuu Kuriru, između ostalog, rekao da odnosi s Hrvatskom, "zemljom koja slavi svoj zločin", ne idu na dobro, a poziv generala Ante Gotovine da se izbjegli Srbi vrate u Hrvatsku ocijenio - ciničnim.

'Sada ima malo prostora za povlačenje tužbi za genocid'

Josipović je ocijenio i da zbog ovakvih Nikolićevih izjava ima malo prostora za povlačenje tužbi za genocid. O samim tužbama Josipović je rekao kako ona Srbije sada ima znatno manje šanse da se usvoji, dok hrvatska tužba ima iste osnove kao i prije. 

- Kao pravnik imam svoja tumačenja, i vjerujem da znam u kojem će se smjeru to sve odviti, ali kao predsjednik to nemam pravo reći u javnosti - rekao je Josipović. 

'Srećom, ne odlučuje Nikolić tko će ući u EU'

Kad je pak riječ o tvrdnjama Nikolića da bi bilo nepristojno primiti Hrvatsku u EU Josipović je vrlo jednostavno uzvratio: Srećom, o tome ne odlučuje Nikolić već EU i odluka će biti pozitivna. 

Srbijanskim dužnosnicima je također poručio kako se nada da će biti dovoljno mudri i shvatiti da su dobri odnosi dviju država zajednički interes. 

Sastanak sa srpskom stranom tek kada promijene retoriku

No, Josipović je ocijenio kako sada nikako nije dobro vrijeme za međusobne sastanke. Drži kako će se s Nikolićem sastati tek kada srbijanski predsjednik promijeni svoju retoriku.

Pusić: Nadam se da će se strasti staviti u drugi plan

- Izjave  Tomislava Nikolića  o Hrvatskoj nisu dobre ni za Srbiju ni za Hrvatsku jer diskvalificiraju institucije, a bez poštovanja pravnih institucija ne mogu ni Europska unija ni regija - rekla je u ponedjeljak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u razgovoru za Temu dana Hrvatske televizije. 

- Funkcioniranje i u Europskoj uniji i u regiji moguće je samo poštujući pravne institucije i s funkcionirajućim pravosuđem - rekla je Pusić i izrazila nadu kako će se 'strasti staviti u drugi plan'. 

- Politički nabijene izjave i izjave koje diskvalificiraju institucije nisu dobre za stvaranje dobrih odnosa u regiji, a to je nešto što nama treba. Treba i Srbiji i Hrvatskoj i nadam se da ćemo pronaći načina da se strasti stave u drugi plan i da se koncentriramo na ono što možemo - kazala je Pusić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 252
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena
Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore