Obavijesti

News

Komentari 246

Josipović: Svaki dan dobijem mail s porukom 'Gladan sam'

Josipović: Svaki dan dobijem mail s porukom 'Gladan sam'
1

Predsjednik Hrvatske gostovao je na HRT-u i komentirao aktualna zbivanja, od siromaštva, proračuna, krize i preferencijalnog glasovanja pa do puštanja Šešelja

VIDEO

U Hrvatskoj sasvim sigurno ima gladnih, rekao je predsjednik Ivo Josipović gostujući večeras u HTV-ovoj emisiji Javna stvar.

- Gotovo svaki dan dobijem neki mail s ključnom porukom "Gladan sam" - rekao je Josipović. 

- Socijalnu pravednost možemo ostvariti samo odgovarajućim razvojem ili fokusiranjem socijalne politike na one kojima je najteže - rekao je. 

Kao krivca za krizu označio je Vlade, ne samo ovu, već i one prethodne. Istaknuo je da je u dobrim odnosima s ovom Vladom Zorana Milanovića, kao i s prošlom Jadranke Kosor. Josipović je rekao da je Vlada neke svoje zadaće ispunila, a neke nije, te da će se na kraju mandata povući crta.

'Nismo u dobrom gospodarskom trenutku'

Josipović je komentirao loše prognoze Europske komisije o hrvatskom gospodarstvu.

- Očito nismo u dobrom gospodarskom trenutku, vidimo da se posebno ističe taj naš deficit, koji je ozbiljan, ali istina u okviru standarda Europske unije - rekao je Josipović, napominjući kako nas to ne smije tješiti. Istaknuo je da je ključni problem nedostatak stranih investicija.

- Moramo stvar prelomiti i možemo je prelomiti samo ozbiljnim reformama - rekao je Josipović. Također je naglasio da je mreža lokalne samouprave neefikasna te da treba povećati decentralizaciju.

O proračunu: Smanjeni su troškovi uprave

Na pitanje o proračunu za 2015. Josipović jer rekao kako su u njemu smanjeni  troškovi uprave. Upozorio je kako minus koji će nastati može se sanirati samo dobrim gospodarskim projektima. No, rekao je , nije sve crno. U Hrvatskoj postoje i uspješne tvrtke.

'Ako želimo demokraciju onda je trebamo platiti'

Josipović je rekao da građani traže više demokracije, što se vidi i u prikupljanju potpisa za referendum o preferencijalnom glasovanju. Josipović je rekao da on nudi i više od preferencijalnog glasovanja te uvođenje nekih novih demokratskih institucija, poput mogućnosti da se neke točke nakon prikupljenih 10.000 potpisa stavljaju na dnevni red Sabora.

- Meni je važno da bude preferencijalno glasovanje jer je očito da građani to žele - rekao je Josipović, naglasio je da je za te reforme potrebno mijenjati Ustav.

- Reforme koje nudim su zaista opsežne i velike - rekao je Josipović, a govoreći o brojnosti referenduma i pripadajućim troškovima rekao je da "demokracija košta".

- Ako želimo demokraciju onda je trebamo platiti - rekao je Josipović, dopuštajući mogućnost da se više referenduma provede odjednom kako bi se smanjili troškovi. 

Na pitanje o tome kada će se održati predsjednički izbori rekao je da treba pitati Vladu. 

'Šešelja treba vratiti u pritvor'

Odluku Haaškog suda o puštanju Vojislava Šešelja na slobodu nazvao je potpuno pogrešnom.

- Činjenica da je Šešelj nakon toliko godina pušten, a da nije došlo do presude poražavajuća je za Haaški sud i Međunarodno pravo. Slično je bilo i s Miloševićem. Činjenica je da osobe koje mi ovdje možda smatramo i najodgovornijima za rat prolaze bez kazne. To je poraz međunarodnog prava - rekao je Josipović. 

Dodao je da Šešelja, zbog svog političkog angažmana nakon puštanja, treba vratiti u pritvor te da nije isključeno da će se to dogoditi.

'Ne može se izjednačavati Stožer i branitelje'

Govoreći o prosvjedu branitelja naglasio je važnost dijaloga, a o obilježavanju Dana sjećanja u Vukovaru rekao je da nije legitimno izjednačiti Stožer za obranu hrvatskog Vukovara i branitelje te da se susreo s braniteljima Vukovara koji misle sasvim drugačije od Stožera.

- Izjednačavati ono što čini Stožer sa braniteljima jednostavno nije točno - rekao je Josipović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 246

VIDEO

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...
AKCIJA POLICIJE I USKOKA

Među osumnjičenima i poznati gospodarstvenik? Uhićenja u četiri županije zbog droge...

U tijeku su uhićenja i hitne dokazne radnje na području Zagreba, Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije...

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'
VELIKE SU ŠTETE

FOTO Nevrijeme poharalo sjever Hrvatske: 'Vjetar čupao stabla i krovove, to nismo još vidjeli...'

To je bio kao neki vrtlog promjera oko 50 metara. Već su se sve granje, crjepovi, limovi, salonitne ploče vrtjeli u krug. U našem dvorištu završio je sav crijep sa susjedova pomoćnog objekta, ispričali su nam mještani
Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'
DETALJI TRAGEDIJE

Zbog nesreće u Dugom Selu su uhitili vozača (27): 'Skretao je kad je dijete prelazilo cestu'

Vozač kamiona će nakon provedenog kriminalističkog istraživanja biti predan pritvorskom nadzorniku. Prijavili su ga tužiteljstvu zbog izazivanja prometne nesreće s posljedicom smrti