Obavijesti

News

Komentari 215

U Francuskoj rekord u broju oboljelih od izlaska zemlje iz karantene

U Francuskoj rekord u broju oboljelih od izlaska zemlje iz karantene

Jučer je u Hrvatskoj bilo 306 novih slučajeva, što je četvrti dan zaredom da rušimo rekorde u broju novozaraženih. Beroš kaže da je to posljedica otvara turizmu. Neke zemlje su nas stavile na crvenu listu

NAJBITNIJE VIJESTI

Jučer novi rekord - 306 oboljelih <<< više o tome ovdje
Cjepivo bismo mogli imati do kraja godine <<< više ovdje
Korona ušla u splitsku bolnicu <<< više ovdje
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
JUŽNA KOREJA

Još 266 slučajeva Covid-19 zabilježeno je u Južnoj Koreji u protekla 24 sata, od kojih se velika većina zarazila lokalno. 

Među lokalnim slučajevima, 201 ih je prijavljen u Seulu. To dovodi do ukupno 17.665 slučajeva širom zemlje, dok broj smrtnih slučajeva ostaje 309.

FRANCUSKA

Francuska je u nedjelju izvijestila o 4.897 novih zaraza koronavirusom, što je najveći dnevni broj zaraženih od izlaska zemlje iz dvomjesečne karantene u svibnju.

Ministar zdravstva Olivier Veran upozorio je ranije da je Francuska u rizičnoj situaciji i da se zaraze većinom pojavljuju među "partijanerima" između 20 i 40 godina. 

Slučajevi među starijima također su u porastu, rekao je Veran, ali odbacio mogućnost ponovnog zatvaranja Francuske. 

U posljednja 24 sata preminula je jedna osoba pa je sada ukupno 30.513 mrtvih, a 242.899 zaraženih koronavirusom. 

ITALIJ

Italija je u nedjelju s 1.210 novih slučajeva koronavirusa zabilježila najveći porast dnevnih zaraza u više od tri mjeseca. 

Ukupan broj zaraženih je 259.345, a sa sedam novih smrtnih slučajeva, ukupan broj mrtvih popeo se na 35.437. 

Italija je prva zapadnoeuropska zemlja pogođena u pandemiji i nakon teške zdravstvene situacije u ožujku i travnju, tjednima je imala bolje podatke nego druge europske zemlje. 

Sredinom srpnja dnevni broj zaraza pao je na 114, ali je nakon toga ponovno došlo do porasta slučajeva usred napisa o slabom poštivanju pravila socijalne distance i nošenja maski u popularnim odmorištima. 

Novim porastom zaraza raste zabrinutost zbog rizika od novih mjera zatvaranja i potencijalnih problema s planiranim otvorenjem škola u rujnu. 

"Ja sam optimističan, iako oprezan. Naš nacionalni zdravstveni sustav je puno snažniji", rekao je ministar zdravstva Roberto Speranza u intervjuu za list La Stampa.

"Nije usporedivo sa situacijom u veljači i ožujku kada je krivulja zaraze bila izvan kontrole i nismo imali sustav spreman za praćenje i izoliranje slučajeva", rekao je Speranza. 

Regije Lazio i Lombardija u nedjelju su zabilježile najviše novih slučajeva. 

Oko 60 posto novih zaraza su tzv. uvezeni slučajevi, a odnose se na povratnike s odmora iz inozemstva ili drugih dijelova Italije. 

Mnogi su povezani sa Sardinijom, najnovijim žarištem koronavirusa. 

SICILIJA

Predsjednik južne talijanske regije Sicilije, Nello Musumeci, u nedjelju se suprotstavio odluci talijanske vlade, izdavši uredbu o zatvaranju svih prihvatnih centara za migrante u regiji i njihovo masovno protjerivanje odande, jer smatra da bi njihova prisutnost mogla pogodovati širenju koronavirusa.

Izvor blizak talijanskom ministarstvu unutarnjih poslova odmah je pojasnio da ta regionalna mjera nije valjana, jer je odluka u nadležnosti države.

"Sutra do ponoći svi migranti koji se nalaze u prihvatnim centrima na Siciliji moraju biti premješteni u objekte koji se nalaze izvan otoka", stoji u dekretu predsjednika Musumecija na tridesetak stranica.

U njemu stoji i da se svim migrantima zabranjuje "ulazak, tranzit ili zaustavljanje na području Sicilije njihovim brodicama i gumenjacima, uključujući i one koje pripadaju nevladinim organizacijama".

Svoju je odluku Musumeci objasnio činjenicom po kojoj je "nemoguće zajamčiti njihov boravak na otoku u skladu sa sanitarnim mjerama uvedenim zbog sprečavanja širenja zaraze".

Na funkciju predsjednika regije Musumeci je došao zahvaljujući potpori ekstremno desno orijentiranih talijanskih političara i saveza.  Potporu njegovoj odluci očekivano je dao šef krajnje talijanske desnice i predsjednik Lige, Matteo Salvini, 

Brojni brodići i gumenjaci s migrantima, većinom iz Tunisa i dalje pristaju na otoku Lampedusi, južno od Sicilije. U nedjelju je na Lampedusi bilo oko 1200 migranata, a tristotinjak ih je u petak zbog prenapučenosti premješteno u prihvatne objekte na Siciliji.

Više desetaka migranata smještenih u sicilijanskim centrima posljednjih je tjedana imalo pozitivan test na koronavirus.

SRBIJA

U zadnja 24 sata u Srbiji je potvrđeno 109 novih slučajeva koronavirusa nakon testiranih 6939 uzoraka, a preminule su tri osobe, javlja u nedjelju Tanjug.

Po podacima ministarstva zdravstva, na respiratorima se nalazi još 46 pacijenata.

Hospitaliziran je 931 oboljeli.

Od početka epidemije u Srbiji je zaraženo ukupno 30.657 osoba, a umrlo je 689 pacijenata. Do sada je ukupno testirano 869.668 osoba.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smještaj odraslih i starijih potvrđeno je, zaključno s današnjim danom, prisutstvo koronavirusa kod 137 korisnika i 54 zaposlenih, priopćilo je ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalnih pitanja.

Komentari 215