Obavijesti

News

Komentari 36

Jurlina Alibegović: Reforma javne uprave donijet će uštede

Jurlina Alibegović: Reforma javne uprave donijet će uštede

Ministrica uprave najavila je kako je u vladinoj proceduri odluka o imenovanju tri stručna radna povjerenstva kojima je zadaća da naprave akcijski plan u sljedećih par tjedana

VIDEO

Cilj vladine reforme javne uprave je da dobijemo efikasnu javnu upravu, izjavila je ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović. 

- Zadatak je vrlo jasan, a kako to postići, to je malo teže. Planirali smo tome pristupiti vrlo, vrlo ozbiljno na način da ćemo formirati tri radne skupine odnosno povjerenstva, a svatko će imati svoje zadatke - izjavila je ministrica u Banskim dvorima. 

Prvo povjerenstvo bavit će se digitalizacijom i informatizacijom javne uprave, drugo ljudskim resursima, analizom kompetencija i opisa zadataka u javnoj upravi, procesom nagrađivanja te zakonom o plaćama, dok će treće povjerenstvo raditi na prijedlogu i analizi racionalnog ustroja javne uprave s ciljem da se što je moguće manje smanje preklapanja u radnim tijelima javne uprave, odnosno državne uprave, agencija te lokalne i regionalne samouprave. U reformske promjene i rad povjerenstava ćemo uključiti sve zainteresirane strane. Jedan od ciljeva reforme je ujednačiti plaće za ista radna mjesta kako se više ne bi događalo da primjerice tajnica u agenciji i nekom ministarstvu za isti posao dobiju različite plaće. 

- Cilj je da sva radna mjesta koja imaju isti opis radnih zadataka imaju i istu plaću - rekla je ministrica uprave. 

Najavila je kako je u vladinoj proceduri odluka o imenovanju tri stručna radna povjerenstva kojima je zadaća da naprave akcijski plan u sljedećih par tjedana. Na pitanje je li moguće smanjiti broj općina, Jurlina Alibegović je kazala da povjerenstvo temeljem postojećih analiza i dodatnih promišljanja dati prijedloge temeljem kojih će ići u reformske zahvate.Neki od ciljeva, navodi, mogu se postići već za par mjeseci, neki do kraja godine, a za neke treba malo duže vrijeme jer se radi o složenijim zadacima. Na pitanje hoće li biti otpuštanja ministrica uprave odgovara:

- Temeljem sveobuhvatne analize, snimke stanja, radnih mjesta i poslovnih procesa, znanja i kompetencija koje imaju zaposleni u javnoj upravi doći će se do optimalnog ustroja i radnih mjesta i u jednoj optimalnoj organizaciji sustava. Nakon toga možemo dobiti rezultat o viškovima odnosno manjkovima radnih mjesta - rekla je.

"Od reforme se očekuju uštede"

Poručila je da se od reforme očekuju uštede u sustavu jer, ističe "neracionalan sustav naravno da donosi puno rasipanja". Cilj reforme je bolja usluga građanima i poduzećima te postizanje društvenog i gospodarskog rasta. 

Ministrica je kazala da je sa sindikalnim partnerima imala neformalni sastanak te da su sindikati načelo upoznati s temama koje su sad u proceduri. Napomenula je da će socijalni partneri činiti važan dio u povjerenstvima jer su oni ovoj Vladi vrlo važan partner. S obzirom da imamo Nacionalni program reformi koja je bivša Vlada preuzela i komunicirala u kojem je i novi zakon o plaćama u javnim službama, postavilo se pitanje hoće li se on slijediti ili će se ići na izradu novog. Ministrica je kazala da su sve reforme uglavnom naslonjene na Nacionalni program reformi te da ih je sve nužno provesti. 

- Nema razloga da se od reformskih zahvata odustaje. Jedan dobar tih ciljeva je već u tom programu. Ideja je napraviti nastavak već odrađenih analiza, ali one se mogu još dodatno pojačati s nekim novim saznanjima koja nisu bila cjelovito obuhvaćena. Treba se donijeti i nacionalni program reformi za 2016., a jedan od važnijih zadataka je pogledati sve što je RH preuzela, koji su zaista reformski ciljevi koji se podudaraju s ciljevima ove Vlade. Uvjeravam vas da će sva stručna povjerenstva raditi maksimalno efikasno, jer je Vladi cilj da se ne odugovlači s provođenjem reformi koje su cjelovite, sadržajne i traže podršku svih. Nema mjesta za odugovlačenje i zanemarivanje onoga što je važno - poručila je Jurlina Alibegović. 

Izvijestila je da je ona zadužena za agencije, ustroja tijela javne uprave, dok će ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić voditi povjerenstvo za ljudske potencijale. 

- Naša povjerenstva će imati rok od nekoliko tjedana da sastavi detaljan akcijski plan s provedbenim mjerama, rokovima i jasnim nositeljima. Vjerujte da će se provedba tih mjera i rokova provjeravati - zaključila je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.