Obavijesti

News

Komentari 89

Kina: 'Virus smo detektirali tek u Wuhanu, nije tamo nastao!'

Kina: 'Virus smo detektirali tek u Wuhanu, nije tamo nastao!'

Danas je više od 62 milijuna slučajeva korona virusa u cijelom svijetu. Neki dijelovi Europe razmišljaju o popuštanju uoči blagdana, a Južna Koreja bilježi velik rast te planira nove mjere

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.48

Kineski državni mediji posljednih nekoliko dana izvještavaju da je korona virus pronađen na ambalaži uvozne zamrznute hrane i istražuju mogućnost da se bolest pojavila i izvan granica Kine u prosincu prošle godine. 

Državne novine izvijestile su da svi dostupni dokazi sugeriraju da korona virus nije krenuo iz Wuhana, već da je tamo tek prvi put detektiran, javlja Guardian

- Iako je Kina prva prijavila slučaj zaraze koronavirusom, to ne znači nužno da je virus nastao u Kini - rekao je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian. Dodao je da je utvrđivanje gdje je nastao virus u tijeku i da može uključivati više država i regija. 

Kineski znanstvenici su znanstvenom časopisu Lancetu čak i poslali rad u kojem se tvrdi da Wuhan nije mjesto gdje se prvi puta dogodila transmisija virusa s jednog na drugog čovjeka nego sugeriraju da se to dogodilo u Indiji. 

Zapadni znanstvenici, međutim, daju malo vjerodostojnosti toj tvrdnji da je virus nastao izvan Kine.   

17.38

Srbija je u posljednja 24 sata registrirala novi dnevni rekord sa 65 umrlih i prešla brojku od 1500 smrtnih slučajeva od početka epidemije covida-19, objavile su u nedjelju zdravstvene vlasti.

Od 15.508 testiranih 6179 je pozitivno na koronavirus, hospitalizirano je 7256 ljudi, od toga na respiratorima 252 oboljela, objavilo je ministarstvo zdravstva. 

U Srbiji je dosad testirano 1.760.489 uzoraka i potvrđeno 169.214 zaraženih koronavirusom.

Zbog trenda povećanja broja novooboljelih i sve više zaraženih kojima je potrebna bolnička njega, Srbija od ponedjeljka uvodi dodatne covid odjele u bolnicama u Ivanjici, Zaječaru i Pirotu.

Državni tajnik u ministarstvu zdravstva Berislav Vekić upozorio je da postoje građani koji nisu svjesni opasnosti koronavirusa i ponovio apel da izbjegavaju svaki kontakt kako bi se suzbilo širenje zaraze.

Članovi kriznog stožera rekli su da će se tek sljedećeg tjedna pokazati posljedice Crnog petka, kada su tisuće ljudi pohrlile u trgovačke centre radi velikih popusta.

14.40

Od ponedjeljka, 30. studenog, počet će epidemiološko testiranje u splitskoj Trajektnoj luci, a istodobno od sutra prestaje testiranje u bolnici na Križinama.

"Drive-in testiranje od ponedjeljka 30. studenoga bit će dostupno u splitskoj trajektnoj luci na terminalu za kruzere - vanjski vez od 7 do 13 sati", najavljeno je u nedjelju iz Županijskog stožera Civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

Na tom će mjestu biti dva odvojena punkta - jedan za osobe koje dolaze vozilom i koriste drive-in uslugu i drugi punkt za sve one koji dolaze na testiranje kao pješaci.

Testiranju će moći pristupiti osobe koje su naručene isključivo putem on-line naručivanja s uputnicom, priopćio je Stožer.

Testiranje iz bolnice Križine prebačeno je u Trajektnu luku tako da od ponedjeljka nema testiranja na Križinama.

13.06

U Bosni i Hercegovini u nedjelju je potvrđen razmjerno mali broj od 664 novozaraženih koronavirusom što je povezano s uobičajeno manjim obujmom testiranja tijekom vikenda ali su preminule 44 zaražene osobe.

U protekla 24 sata u BiH je testirano nešto više od 1600 uzoraka  a zaraza je potvrđena kod 573 osobe iz Federacije BiH te kod 83 iz Republike Srpske. Još je osam zaraženih iz Brčkog.

U bolnicama u Federaciji umrlo je 15 osoba a u RS je preminulo njih 26 dok su u distruktu Brčko potvrdili tri smrtna slučaja od Covida-19.

Radnim danima u BiH u prosjeku testiraju između tri i četiri tisuće uzoraka, a dnevni broj zaraženih proteklog tjedna bio je do 1500 pa zdravstvene vlasti u toj zemlji tvrde kako je tamo epidemiološka situacija najbolja u regiji te kako stoga i nema potrebe za uvođenjem mjera ograničenja koje bi pogodile gospodarstvo i usluge.

Svi ugostiteljski objekti u BiH rade do kasnih večernjih sati osim u Brčkom.

Od izbijanja epidemije u ožujku u BiH je do sada potvrđeno nešto manje od 86 tisuća slučajeva zaraze a preminulo je 2586 oboljelih od Covida-19.

11.45

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirali su još 83 novih pozitivnih slučajeva na koronavirus. Radi se o ljudima s područja sljedećih jedinica lokalnih samouprava: Grad Donja Stubica (6), Grad Klanjec (3), Grad Krapina (10), Grad Oroslavje (4), Grad Pregrada (1), Grad Zabok (5), Grad Zlatar (1), Općina Bedekovčina (4), Općina Budinščina (2), Općina Desinić (3), Općina Đurmanec (4), Općina Gornja Stubica (3), Općina Hrašćina (1), Općina Hum na Sutli (4), Općina Krapinske Toplice (8), Općina Lobor (1), Općina Marija Bistrica (3), Općina Mihovljan (2), Općina Novi Golubovec (1), Općina Radoboj (1), Općina Stubičke Toplice (4), Općina Sveti Križ Začretje (1), Općina Tuhelj (4) i Općina Veliko Trgovišće (7).

Oporavila se dodatna 21 osoba te je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije 1.490. U samoizolaciji se nalazi 1.680 osoba. Na COVID odjelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice nalazi se 38 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 81 pacijent pozitivan na SARS CoV-2, od kojih je 11 na respiratoru.

Preminule su još 3 osobe pozitivne na SARS CoV-2. 

Komentari 89