Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

'Kad bi policajci nosili kamere, slučaj Ćelić ne bi bio u ladici'

Čelnik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić (SDP) tražio je od MUP-a očitovanje o slučaju Ćelić čim se za njega doznalo u medijima. Odgovore do danas odbor nije dobio...

Foto: Hrvoje Jelavic/Patrik Macek/PIXSELL
46 komentara

Ranko Ostojić, bivši ministar unutarnjih poslova u Milanovićevoj vladi i ravnatelj policije u Račanovo doba, vjeruje da bi ti odgovori uskoro mogli stići nakon ostavki koje su, prema njegovom mišljenju, saniranje štete. 

- Ako je točno da Josip Ćelić nije na nikoga utjecao, a ministar tvrdi da za prekršajni progon može proći tri godine, pitanje je zašto je Ćelić morao otići. Ako sam dobro shvatio ministra, onda je Ćelić žrtva aljkavosti policije, a drže li se slučajevi tri godine u ladici onda imamo problem - kazao je Ranko Ostojić, koji planira postaviti zastupničko pitanje, a u kojem će tražiti odgovore koliko takvih prekršaja stoji u ladicama policije i koliko ih je tako otišlo u zastaru jer ih mediji nisu otkrili. 

Podsjećamo, MUP je proveo izvanredni nadzor nakon kojeg je Josip Ćelić podnio zahtjev za razrješenje.

Prošli tjedan otkriveno je kako su Josipa Ćelića, donedavnog zamjenika glavnog ravnatelja policije, presretači zaustavili dok je vozio 166 km/h, na mjestu gdje je dozvoljeno samo 50 kilometara na sat. 

POLITIČKA POZADINA SMJENE 'Božinović će žaliti za Ćelićem, takvog operativca neće naći...'

'Ukinuli da bi mogli skrivati'

Zapisnik je uredno potpisan, snimka je evidentirana, ali prema izvanrednom nadzoru MUP-a, utvrđeno je da nije pokrenuto daljnje postupanje sankcioniranja zamjenika glavnog ravnatelja, već je to učinjeno tek nakon što je informacija objavljena u medijima.

Ostojić napominje kako se iz ovog slučaja pokazalo koliko je loše što je stopiran pilot projekt iz njegovog vremena, a to je da policajci imaju kameru kod postupanja, jer bi to spasilo policajce na terenu. 

- Oni su to ukinuli da bi mogli skrivati - zaključuje Ostojić. 

Mnoge zemlje odavno su uvele kamere na odorama policajaca. Recimo, do 2015. godine 95 posto velikih policijskih postaja potvrdilo je da njihovi policajci nose odore na kojima su kamere.

Nakon što su uveli taj projekt u Italiju, napravili su istraživanje na temelju iskustva 54 policajca koja su nosila odore s kamerama. Pokazalo se da su pritužbe građana na policiju pale 88 posto, a pala je i upotreba nasilja kod policijskog postupanja i to na 59 posto. 

NAJBOGATIJI POLICAJAC Ćelić je dugovao 1,2 mil. kuna poreza za vilu. Platio je u kešu

Istraživanje su proveli i u SAD-u, točnije u Orlandu. Tijekom jednogodišnjeg nošenja kamera na odorama upotreba sile u postupanju pala je 53 posto, a bilo je i 65 posto manje pritužbi na postupanje policije.

U nekim dijelovima njemačke policajci ovakve kamere na odorama nose od 2013. godine. To su uveli kako bi zaštitili pripadnike policije od raznih napada, drugi je razlog što mogu rekonstruirati događaje s intervencija i koristiti video kao dokazni materijal.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message