Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
211 komentara

'Kad nas guglate, piše da smo mjesto okupljanja neonacista'

To nije dobro za nas i za našu promociju. Mi imamo prijatelje u Hrvatskoj, imamo bratsku općinu Lovran, mi smo dolje, oni su tu, dodaje Štefan Visočnik

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
211 komentara

Posljednjih dana jedna od glavnih tema je odluka Katoličke crkve u Koruškoj da se zabrani misno slavlje na Bleiburgu.

Sudski vikar biskupije u Klagenfurtu za RTL je objasnio zašto su tako odlučili:

- Naši uvjeti nisu ispunjeni, a ispostavilo se da u danim okolnostima nisu ni mogli biti ispunjeni. Sveta misa ostaje dio političko-nacionalnog rituala koji služi iskrivljenom i selektivnom tumačenju povijesti Drugog svjetskog rata. Na taj način dobra namjera molitve za žrtve na Bleiburškom polju je iskorištena za pogrešnu interpretaciju, kaže Jakob Ibounig, kancelar i sudski vikar biskupije u Klagenfurtu.  

JEDNI BI, DRUGI NE BI Bleiburg na Udbini? Biskupi su predložili komemoraciju u Lici

Takav stav Hrvatska biskupska konferencija je u cijelosti odbacila, no korušku Katoličku crkvu to nimalo ne brine.

- Bilo bi važno za Crkvu i Hrvatsku biskupsku konferenciju da iznesu svoje mišljenje o povijesnim događajima, krivcima i žrtvama, neovisno o političkim interesima. Inače, ne želimo komentirati reakciju Hrvatske biskupske konferencije, poručio je Ibounig.

I dok Hrvatska biskupska konferencija, kao i organizatori i pokrovitelji, tvrde da je ustaško i nacističko znakovlje posljednjih godina u Bleiburgu rijetkost, gradonačelnik toga grada Štefan Visočnik kaže kako je imidž Bleiburga u svjetskoj javnosti narušen baš zbog komemoracije.

VLADIMIR ŠEKS 'Još nije definirana ovogodišnja komemoracija u Bleiburgu'

- Mi ovdje imamo problem da, kada u Google upišete Bleiburg, na prvoj stranici izađe da je to mjesto susreta neonacista. To nije dobro za nas i za našu promociju. Mi imamo prijatelje u Hrvatskoj, imamo bratsku općinu Lovran, mi smo dolje, oni su tu. Nemamo ništa protiv mise za umrle i pale, samo ne mogu dolaziti neonacisti iz cijele Europe. A tu je problem što organizator ne može sve zabraniti, objašnjava Visočnik.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message