Obavijesti

News

Komentari 2

Kad pišemo na glagoljici, učimo istovremeno hrvatski i povijest

Kad pišemo na glagoljici, učimo istovremeno hrvatski i povijest
8

NASTAVA NA ULICI: Đaci deset zadarskih škola organizirali su radionicu na otvorenom i učili su sve o starom pismu. Njihova radionica bila je i mala turistička atrakcija

VIDEO

Kad se nauči, glagoljica nije teška. Zabavno je kao likovni, neobična je i poučna. Ponekad stvarno pišemo na način kako se to radilo nekoć, pa smo slova glagoljice pisali guščjim perom.

Ispričala nam je to Ema Kačanić (12) iz šestog razreda Osnovne škole “Stjepana Radića” iz Bibinja. Ona je zajedno s učenicima osam osnovnih i dvije srednje zadarske škole sudjelovala u akciji “Staza glagoljaša”. U središtu Zadra ispisivali su glagoljska slova i poruke te izlagali radove koje su napravili u ranijim radionicama u svojim školama. U akciji su sudjelovala djeca iz OŠ “Sv. Filip i Jakov”, OŠ “Braća Radić” iz Pridrage, Područne škole “Šimuna Kožičića Benje” u Diklu, Stanova iz Zadra, OŠ “Stjepan Radić” iz Bibinja, OŠ “Franko Lisica” iz Polače, Zadarskih otoka iz Zadra, te dvije srednje škole - “Kneza Branimira” iz Benkovca i zadarske Klasične gimnazije “Ivana Pavla Drugog”.

Njihova radionica bila je i mala turistička atrakcija na zadarskim ulicama jer su se u sve mogli uključiti i prolaznici te u kratkom vremenu svladati osnove pisanja uglatom glagoljicom.

- Volim glagoljicu jer ju je zabavno raditi i dio je povijesti. Za Majčin dan izrađujemo natpise ‘Volim te mama’ na glagoljici, a pričvrstit ćemo ih na magnet tako da nam mame to mogu držati na hladnjaku. Bojili smo i staklo, izrađivali privjeske, a radili smo i u tekstilu – rekla nam je Mara Kraljev (10) iz Područne škole “Šimuna Kožičića Benje” u Diklu.

Glagoljicu je prezentirala sa svojim prijateljicama iz četvrtog razreda Lucijom, Martom, Anom, Eciom i Ani. Njihova razrednica Snježana Diklan rekla nam je da su se na početku školske godine uključili u projekt koji vodi Udruga glagoljaša Zadar, a koja je organizirala i “Stazu glagoljaša”.

- Udruga je organizirala radionice i susrete na kojima su učitelji najprije naučili kako glagoljicu uvesti među učenike i mogu reći da su djeca to izvrsno prihvatila. Znaju nas kritizirati da djecu maltretiramo s glagoljicom kad još ne znaju ni latinicu, ali učenici su njome oduševljeni i slova im se jako sviđaju. Kako su i roditelji zadovoljni te podupiru akciju, sve je to ispalo jako lijepo i cijela se škola uključila. Na jesen se namjeravamo ponovno uključiti u projekt, a do tada ćemo, ako dobijemo suglasnost ravnatelja, oslikati glagoljaške murale po zidovima škole – kaže učiteljica Diklan.

Njezina kolegica Marijana Kandić iz Osnovne škole “Stjepana Radića” u Bibinjama kaže da se oni glagoljicom bave cijelu dekadu. 
- U našoj školi glagoljica se piše i čita posljednjih desetak godina. Naš program glagoljice godinama je sufinanciran od Zadarske županije, pa s djecom organiziramo i terenske nastave, kao što je posjet benediktinskom samostanu Ćokovac na otoku Pašmanu, otočiću Košljunu nasuprot Preka te posjet Aleji glagoljaša i najmanjem gradu Humu.

Pravi festival glagoljice doživjeli smo prošlog rujna kad je Bibinje, prvi put, bilo jedan od domaćina Šestog sabora malih glagoljaša. Iako je bila subota i nenastavni dan, u OŠ ‘Stjepana Radića’ Bibinje bilo je vrlo živahno. Održano je nekoliko radionica koje su, osim učiteljica iz naše škole, vodile i naše gošće učiteljice iz Splita, a gosti su bili i učenici iz OŠ ‘Šime Budinića’ iz Zadra te OŠ ‘Franka Lisice’ iz Polače. Radujemo se što ove godine sudjelujemo tu u Zadru na ‘Stazi glagoljaša’ na poziv Udruge glagoljaša. Došli smo s deset učenika i tri učiteljice - kaže Marijana Kandić. Dodala je kako su za “Stazu glagoljaša” pripremili nekoliko radionica, od ukrašavanja platnenih vrećica glagoljicom u salvetnoj tehnici, tehniku utiskivanja slova, izradu slova od fimo mase, ukrašavanje i oslikavanje ukrasne ambalaže.

- Želja nam je i izvan okvira naše škole pokazati što sve radimo. Nadamo se da će ovaj susret postati tradicionalni i da će se svake godine priključiti sve više škola. Sljedećih godina želimo nastaviti programom glagoljice, a želja nam je izraditi i školski mural – otkrila nam je učiteljica Kandić.     

Prave i razne suvenire s natpisima na glagoljici

Kroz program glagoljice u školi u Bibinju učenici drugih, trećih i četvrtih razreda ukrašavaju kamene oblutke te izrađuju ukrasne vrećice s motivima glagoljice. U višim razredima na satovima hrvatskog jezika i kroz izvannastavne aktivnosti predvode glagoljaške natpise te čitaju i pišu glagoljicu.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'
ČETNICIMA LEGIJA OKRENUO LEĐA

Tajni spisi CIA-e o Bljesku: Vršili pritisak na Tuđmana, iznenadila ih brza akcija; 'Zabrinuti smo'

CIA-ini zapisnici sa sastanka održanog 4. svibnja 1995. godine, praktički samo nekoliko sati nakon završetka Bljeska pokazuju koliko ih je iznenadila operacija...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'
MAGNITUDA 4,3 PO RICHTERU

Snažan potres kod Slunja, osjetio se diljem Hrvatske: 'Probudilo me, tresla se kuća'

''Prilično jako podrhtavanje'', ''Grunulo jako i dobro zatreslo'', ''Probudilo me'' - samo su neki od komentara na aplikaciji za prijavljivanje potresa