Obavijesti

News

Komentari 49

Kafići zatvorili vrata u 11:55 h: 'Ne želimo ni novac ni poticaje'

Kafići zatvorili vrata u 11:55 h: 'Ne želimo ni novac ni poticaje'

'PUSTITE NAS DA RADIMO ' Na proljeće nećemo imati posla zbog raznih epidemioloških mjera i straha ljudi, rekao je Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre

VIDEO

Većina kafića u Istri i na Kvarneru danas su od 11:55 sati zatvorili svoja vrata. Neće raditi sat vremena u akciji koju je pokrenula Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre koju su nazvali '5 do 12'. 

Ajmo na kavu! E, ne može. Istra i Kvarner sutra zatvaraju kafiće
Ajmo na kavu! E, ne može. Istra i Kvarner sutra zatvaraju kafiće

Ne tražimo poticaje ni novac

Akcija je potaknuta poražavajućim rezultatima istraživanja o poslovanju ugostiteljskih objekata u 2020. godini. Žele ukazati na težak položaj u kojem su se našli zbog pandemije koronavirusa i mjera koje su im nametnute kako bi pokušali spasiti tisuće radnih mjesta.

- Već dvije godine pokušavamo komunicirati s Vladom, od 2017. smo u teškoj poziciji nakon što je podignut PDV. Mislimo da je 15 dana neozbiljno razdoblje za prilagodbu poslovanja. Sve usporedive države, kao što su Italija, Grčka, Slovenija, Mađarska i Španjolska, imaju i dalje preferencijalnu stopu PDV-a - rekao je u emisiji 'U mreži Prvog' Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre.

- Ne tražimo novac, ne tražimo poticaje, tražimo da nas se stimulira da radimo. Naš je stav da su mjere, iako su doista bile važne u onom razdoblju, one ipak stimuliraju čekanje i bilo tko je blizu 50% će paziti da ne radi previše da bi preživio, jer će dobiti pomoć od države - rekao je Jakominić i dodao da je jedino što traže da ih se ostavi da rade. 

Pogledajte video: Kafići u doba korone

Pokretanje videa...

01:09

Čak 80 posto njih dijelit će otkaze

Kao najveći problem vidi to što na proljeće neće imati posla zbog raznih epidemioloških mjera i straha ljudi.

Istaknuo je da bi preferencijalna stopa PDV-a pomogla da mogu dobiti kredite.

Simboličko privremeno zatvaranje ugostiteljskih objekata ima za namjeru ukazati na mogućnost da tih sat vremena postane puno dulji vremenski period.

Kako bi se to spriječilo, ugostitelji od odgovornih tijela zahtijevaju obustavu naplate PDV-a do 01. ožujka 2021., sniženje stope PDV-a na hranu, što uključuje i pića, na 10% te potpore kroz kredite za likvidnost i investicije u suradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om.

Udruga ugostitelja Kvarnera i Istre provela je anketu na uzorku od 500 ugostitelja, od kojih čak 60 posto bilježi pad u poslovanju od preko 50 posto, dok gotovo 40 posto smatra da u trenutačnim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone.

Bjelvoarčani s nestrpljenjem dočkali otvaranje kafića, terase su pune

Osim toga, čak 80 posto poslodavaca u ugostiteljstvu bit će prisiljeno otkazivati ugovore djelatnicima uslijed pada poslovanja i ostalih nepogodnosti koje su ih snašle.

Ono što je trebalo biti rekordna sezona pretvorilo se u borbu za opstanak zbog negativnog utjecaja pandemije koronavirusa. Lockdown pod kojim je završio cijeli svijet najveći je dosad zabilježen u povijesti čovječanstva te će ostaviti značajan trag na svim granama gospodarstva, a posebice na turizmu i ugostiteljstvu. Dosad donesene mjere očuvale su preko 700.000 radnih mjesta i spasile hrvatsku ekonomiju do početka turističke sezone, ali to rješenje nažalost samo je privremen spas.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa