Obavijesti

News

Komentari 23

Kajin o tužbi HRT-a: Ovo je napad na Ustav i politički udar

Kajin o tužbi HRT-a: Ovo je napad na Ustav i politički udar
5

HRT od Kajina traži 110.000 kuna zbog izjave da se na HRT-u skoro svaka emisija može kupiti. Kajin kaže da nema taj novac, te da ga ne bi dao HRT-u ni da ga ima

VIDEO

Saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin se u petak u 9 sati na Općinskom sudu u Buzetu suočio s tužbom i naknadom štete HRT-a od 110.000 kuna zbog izjave da se na HRT-u gotovo svaka emisija može kupiti. Kajin se brani sam, a HRT zastupa zagrebački odvjetnik Emil Havkić. Poznati IDS-ovac kaže da taj novac nema, a i da ga ima, radije bi kupio novi Citroen Berlingo nego taj novac dao HRT-u. Kajin je sucu Igoru Mateljanu detaljno iznosio svoju obranu.

- Nisam podnio prigovor na tužbu jer sam mislio da da će sud prije zakazivanja ročišta odbaciti tužbu. Pozivam se na odredbe Ustava da kao zastupnik ne mogu biti pozvan na odgovornost zbog izgovorenih riječi. Ova tužba je napad na Ustav. Napada se pravo na izraženo mišljenje. To je politički udar. HRT bi trebao biti bastion slobode javne riječi a ne progonitelj javne riječi. Ovo se prvi put dogodilo u 20 godina povijesti HRT-a i hrvatske demokracije – branio se Kajin u sudnici.

U opsežnom iznošenju obrane Kajin se doslovce obrušio na HRT te je rekao da je bolje se zamjeriti vragu nego novinarima HRT-a.

- Neki su HRT pretvorili u kupleraj gdje je sve na prodaju, a rasprodaje se i ugled HRT-a. Da se svaka emisija može kupiti izgovorio sam za saborskom govornicom u vrijeme lokalnih izbora 2009. godine. I dalje ostajem kod tvrdnji da neki urednici prodaju svoje emisije, a predložit ću i svjedoke novinare koji će to potvrditi – kaže Kajin dodavši kako još vjeruje da će se ovaj suludi tužbeni zahtjev odbaciti.

Kajin tvrdi da se u ovom slučaju radi o medijskom reketu koji je opasniji od političkog reketa.

HRT-ov odvjetnik Havkić kaže da Kajin pogrešno tumači odredbe Ustava pozivajući se na imunitet. Tvrdi da HRT Kajina tereti za iznošenje činjenica, a ne njegovo mišljenje.

Sljedeća rasprava zakazana je za 14. siječnja 2011., a kao svjedoke će saslušati urednike HRT-a, Branimira Bilića i Đuru Tomljenovića. 

Bauk: To je apsurdno

Arsen Bauk (SDP), potpredsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva u sabornici je upozorio na presedan HRT- ove privatne tužbe za naknadu štete protiv zastupnika Damira Kajina (IDS) zbog izjave da se na javnoj televiziji 'gotovo svaka emisija može kupiti', koju je izrekao u Saboru.
- To je apsurdno, radi se o izigravanju Ustava - upozorio je Bauk i napomenuo da bi Kajina u ovom slučaju trebao štiti zastupnički imunitet.
Hoće li sud zbog imuniteta odbaciti tužbu protiv IDS-ovca, odlučit će neovisna sudbena vlast, rekao je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks koji se slaže s Baukom da zastupnik ne može odgovarati za mišljenje koje je izrekao u sabornici.
- Ako zastupnici budu odgovarali za izgovoreno mišljenje svi se možemo naći u situaciji da odgovaramo ili da šutimo. Zastupnici bi mogli odgovarati pred sudom, ako bi iz sabornice uputili ozbiljnu prijetnju fizičkim nasiljem ili ubojstvom i tu ih ne bi štitio imunitet - smatra Šeks. Ako sud ne prihvati institut imuniteta, Šeks je napomenuo da će slučaj u konačnoj istanci doći do Sabora i Ustavnog suda.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...