Obavijesti

News

Komentari 165

Kakav nemar: Dali mu povišicu, a ima plaću od čak 27.717 kn!

Kakav nemar: Dali mu povišicu, a ima plaću od čak 27.717 kn!
2

NEVJEROJATNO: Zbog raspuštanja Sabora nije donesena uredba koja onemogućava povećanje plaća najvišim službenicima. Milanovićeva uredba je istekla 30. lipnja

VIDEO

Milanovićeva vlada početkom 2015. smanjila je porez na dohodak, čime su rasle plaće. No kako se to ne bi odnosilo na državne dužnosnike i službenike, koje plaćaju građani, godišnjom uredbom onemogućili su njihov rast njihovih plaća.
Zbog nesloge vlasti i raspuštanja Sabora propušteno je donošenje nove uredbe, pa će, na radost službenika, povišice trajati barem tri mjeseca. Ministrica uprave Dubravka Alibegović Jurlina nije odgovarala na naše pozive te se ispričala da je na sastanku. Potom je poslala poruke s odgovorom koji je nakon naših upita objavila na službenim stranicama Ministarstva uprave.

Povišice od 1. srpnja


- Vlada je uputila je Saboru u hitni postupak Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, s Konačnim prijedlogom zakona, u travnju 2016. U njemu je, između ostalog, predloženo Zakonom propisati koeficijente za izračun plaće rukovodećih državnih službenika u visini utvrđenoj navedenom Uredbom - pojašnjava ministrica.

Nakon mjesec dana Sabor je proveo raspravu te je Ministarstvo uprave 15. lipnja Vladi uputilo konačan prijedlog zakona.

- S obzirom da je 16. lipnja 2016. izglasano nepovjerenje Vladi, Konačni prijedlog zakona nije upućen u saborsku proceduru - pojašnjava gdje je nastao problem. Zahvaljujući neslozi Domoljubne koalicije, koja je okončana raspisivanjem prijevremenih izbora, službenicima se plaće povećavaju i do 2682 kune bruto. Milanovićeva vlada, osim što je spriječila povećanje plaća onima koje plaćaju porezni obveznici, spomenutu uredbu donijela je i da službenici, koji su niže rangirani od dužnosnika, ne bi imali plaće jednake ili više od ministarskih.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Veće plaće do nove vlade

- Ministrica je na vrijeme vidjela da Uredba istječe te je predložila tu izmjenu u zakonu, no Sabor ju nije usvojio, tako da nije njezina greška – kaže bivši ministar Arsen Bauk. O tome kako se to sad može riješiti kaže:
- A nikako. Čekat će se novi, stabilni saziv Sabora. Teoretski, tehnička Vlada bi mogla donijeti uredbu, koja bi po sili zakona prestala vrijediti 1. listopada. Zbog toga će se ovim pitanjem morati zabaviti buduća vlada. Ovakav rad dosadašnjeg saziva Sabora Bauk naziva aljkavim. Ipak, ističe da ovo neće biti prevelik izdatak za proračun.

- Službenici su zapravo i diskriminirani u odnosu na druge dužnosnike, a povišice za 70-ak ljudi u odnosu na 30 milijardi kuna, koliko košta pogon od 250.000 dužnosnika i službenika, je mali. Radi se o iznosu dvije godišnje plaće dva službenika - dodaje Bauk. Tjednik Lider u današnjem broju detaljno navodi dosadašnje iznose plaća onih kojima je ljeto počelo neočeivanom povišicom. Samo njih 25 dobit će 1130 kuna više.

Plaća od 30.000 kuna neto!

Umjesto planirane uštede od 600 milijuna, od 30,3 milijardi kuna koliko nas godišnje koštaju službenici i dužnosnici, sad će bilježiti i blagi porast od prosječno mjesečnih 150.000 kuna neto. Među službenicima su i rekorderi po pitanju plaća, poput pilota Mladena Turkovića, ujedno ravnatelja Vladine direkcije za korištenje službenih zrakoplova. Dosad je imao plaću 27.717 kuna neto, a s novom povišicom ona će biti oko 30.000 kuna. Bruto iznos koji uključuje poreze i doprinose kod Turkovića s povišicom skače s 50.759 kuna na čak 56.342 kune.

Više je to i od premijera ili bilo kojeg političara. Turković i još trojica iz iste direkcije su redovito među top plaćenima u javnom sektoru. Svi su oni piloti. Turković je počeo kao pilot u Croatia Airlinesu, a već 10 godina je u direkciji u kojoj je napredovao. Civilni piloti inače vrijede kao jako dobro plaćeni, ali oni se ipak ne mogu mjeriti s Turkovićem. Zarađuju oko 23.000 kuna mjesečno. Ravnateljica Ureda Vlade za zrakoplovstvo Zdenka Pogračić prva je već 5. srpnja prijavila povišicu u imovinskoj kartici. Nova plaća sad joj je bruto 24.847 kuna, a na račun će joj sjedati 15.010 kuna. Ravnatelj Ureda Vlade za suzbijanje zloupotreba droga Željko Petković 2012. godine prijavio je samo neto iznos plaće koji je tada iznosio 12.069 kuna. I on će uživati u povišici većoj od 1000 kuna neto.

Evo popisa svih službenika kojima rastu plaće: 


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 165
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim
NOVI PROBLEMI U PREGOVORIMA

Ako osam zastupnika manjina ostane jedinstveno, HDZ ne može do većine s Domovinskim

Osam manjinskih zastupnika želi s Andrejom Plenkovićem, ali micanje 3 zastupnika SDSS-a je uvjet Domovinskog pokreta. Bez podrške i ostalih pet, HDZ ne može do većine. A bez manjina gubi i dva HSLS-ova glasa...
Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti