News

Komentari 18

Kako će Uskok hapsiti ministra kojeg Plenković proglašava "spasiteljem radnih mjesta"?

Kako će Uskok hapsiti ministra kojeg Plenković proglašava "spasiteljem radnih mjesta"?

Andrej Plenković nije optužbe protiv Tomislava Ćorića nazvao "glupom harangom", ali je zato Mostov zahtjev za smjenom komentirao guranjem Ćorića među "političke aktere koji rade, spašavaju radna mjesta i živote".

Poručuje ministar Tomislav Ćorić da je u kontekstu predmeta Krš-Pađene "cijelo vrijeme na raspolaganju tijelima istrage".

Ali tijela istrage još uvijek se ne javljaju.

Jer, kako će hapsiti ministra koji spašava Hrvatsku?

"U Hrvatskoj postoje politički akteri koji rade, spašavaju radna mjesta, ekonomiju, živote, osiguravaju cjepiva, i postoje oni koji ne rade ništa", odgovorio je premijer Andrej Plenković na inicijativu Mosta za izglasavanjem nepovjerenja ministru Tomislavu Ćoriću. "Da na trepavicama stoje, do kraja mandata neće maknuti nikoga".

Nije Plenković slučaj ministra Ćorića nazvao "jednom od glupljih i iritantnijih hajki u hrvatskom medijskom prostoru", ali je zato zahtjev za njegovom smjenom stavio u kontekst saniranja "velike krize koja je horizontalna, pogađa svakoga, a Vlada daje lijek i za to".

Šaka jada

"A ekipa dolazi sa čime? Inicijativom za nepovjerenje", kaže premijer. "To je rezime šake jada s kojima se mi politički borimo".
Most je, dakle, "šaka jada", a Ćorić je "spasitelj" Hrvatske.

Kako će onda, pobogu, Uskok kucati na vrata ministra koji se bori s krizom, koji hodočasti po televizijama gdje promovira spasonosne mjere kojima se obuzdava inflacija, dok ga istodobno premijer Plenković proglašava "političkim akterom koji radi, spašava radna mjesta, ekonomiju, živote..."?

Kad tako premijer postavi stvari, onda nije bitno što Domagoj Validžić, bivši pomoćnik ministra Ćorića, u svojoj obrani pred Uskokom teško tereti bivšeg šefa, tvrdeći kako mu je ministar naložio da se izađe u susret investitorima u izgradnji vjetroelektrane Krš-Pađene?

Hrvatska ne može bez Tomislava Ćorića. Neće ga valjda trpati u zatvor dok se on nosi s "horizontalnom krizom".

Plenkijevi trikovi

Ovo je drugi Plenkovićev trik. Najprije je optužbe protiv svog prijatelja Frke-Petešića proglasio "glupom harangom", a zatim svog kompromitiranog ministra proglašava spasiteljem. Što je jasan signal Uskoku i DORH-u kako se trebaju odnositi prema njima.

Zahvaljujući tome Ćorić može defilirati po medijima kao heroj, a ne zločinac, glumiti kooperativnost i tvrditi kako je on "otvoren prema svima", tumačiti kako on donosi ministarske darove svima, a ne samo pojedinim investitorima, dok istodobno pripada najužem krugu Plenkovićevih suradnika koji se hvataju u koštac s inflacijom.

Tko kaže nešto drugo, taj je "šaka jada".

Pokajnici i zviždači

Možda čak i saboter svih onih napora koje Plenković i Ćorić, uz sekundiranje Frke-Petešića, ulažu u spašavanje radnih mjesta, ekonomija i života.

U ovoj državi očito nije bitno što govore optuženici, bivši suradnici, zviždači, dokumenti... Bitno je što govori premijer Plenković. 
A kad on nekoga proglasi spasiteljem, pruža mu slamku spasa.

Što obično znači da nam nema spasa.

Najčitaniji članci