Obavijesti

News

Komentari 35

Kako je Nikola Grmoja svojim isljedničkim saslušanjima o Ini pomogao Plenkoviću i HDZ-u

Kako je Nikola Grmoja svojim isljedničkim saslušanjima o Ini pomogao Plenkoviću i HDZ-u
1

Na sjednici Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja stavljao je svjedoku riječi u usta i prekinuo izlaganje u kojem svjedok nije govorio ono što Grmoja želi čuti. Time je potvrdio stav HDZ-a da mu nije bitna istina o Ini.

VIDEO

Sve do ovoga tjedna Nikola Grmoja trudio se sve obavljati po pravilima i propisima. Slijedio je proceduru i protokol, pozivao se na javni interes, nacionalni interes, strateški interes. 

A onda je us*ao motku.

I otkrio da sve ovo na Antikorupcijskom vijeću radi iz vlastitog ili interesa njegova Mosta. Baš kako je to HDZ sugerirao. 

Jasno je bilo, već po rasporedu sjedenja članova Antikorupcijskog vijeća i njihovu gorljivu sudjelovanju, da je to primarno predstava Mosta i desne opozicije, uz diskretno sekundiranje lijeve oporbe, a čak je i mahnitanje Hrvoja Zekanovića doprinosilo atmosferi obiteljske svađe konzervativne desnice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nagazio gas

No javnost je ipak pokušavala pratiti istragu o Ini na Antikorupcijskom vijeću, ako ništa drugo, onda zato što ga je HDZ bojkotirao, a preko Zekanovića i sabotirao. No tada je Nikola Grmoja prejako stisnuo gas.

Otvorio je ovotjednu sjednicu Antikorupcijskog vijeća pompoznom objavom kako su saslušanja "iznimno važna" te da će ona imati "velikog utjecaja na rasvjetljavanje odnosa MOL-a, Ine i hrvatske vlade.''

A zatim nije svjedoku dozvolio da govori ono što Grmoja nije želio čuti.

"Nemojte mi stavljati u usta nešto što ja nisam rekao. Pazite, vi možete imati svoje mišljenje, ali to mišljenje ne možete stavljati u moja usta", reagirao je Božo Mikuš, bivši predstavnik radnika u Nadzornom odboru Ine, kad ga je Grmoja optužio da je u ranijim istupima branio MOL.

Policijsko saslušavanje

Nakon toga, Mikuš je još nekoliko puta upozorio Grmoju, kao i njegova kolegu Zvonimira Troskota, da mu ne stavljaju riječi u usta, na što je Grmoja prekinuo njegovo izlaganje i zabranio mu da pokaže prezentaciju. "Vi branite model upravljanja Inom i MOL", kazao je Grmoja.

I tako, saslušanje je dobilo policijske konotacije, a Grmoja se pretvorio u isljednika koji traži potvrdu svoje teze, a ne informacije koje bi dale širu sliku o tome što se događalo u Ini.

Ako mu činjenice ne idu u prilog, tim gore po činjenice.

Ili po stavove ljudi koji su se odazvali na saslušanje. Ili bolje rečeno, podvrgnuli ispitivanju.

Njihova istina

I ako su Hrvoje Zekanović svojim budalaštinama, kao i HDZ svojim bojkotom Antikorupcijskog vijeća, pomogli Nikoli Grmoji i Mostu da ih mediji i javnost shvate ozbiljno - ili da makar obrate pažnju - Grmojin isključiv i isljednički nastup potvrdio je ono što su Plenković i drugi sugerirali. 

Da Grmoji i Mostu nije bitno doći do istine, nego potvrditi svoju istinu.

Odnosno, iskoristiti Antikorupcijsko vijeće za političku promociju i pretvoriti u platformu s koje će plasirati svoje teze i parole.

Kad je Mikuš izjavio kako je ''MOL često bio alibi za naše direktore'', Grmoja je prekinuo njegovu prezentaciju. Pred Grmojom se smije govoriti samo ono što Grmoja želi čuti.

Slika o Ini

I to je šteta. Šteta je da se Antikorupcijsko vijeće doista pretvorilo u ono što su HDZ i Zekanović sugerirali da će se pretvoriti, ali drugačije očito nije moglo završiti.

Most na Ini i MOL-u gradi svoj politički rejting. Most gradi sliku o Ini i ne trebaju mu oni koji će tu sliku nagrđivati.

Grmoja, naravno, ima pravo polemizirati sa svjedocima koji se pojavljuju pred njegovim vijećem, ali nema pravo prekidati izlaganje i stavljati svjedocima riječi u usta. Jer na tome se ruši svaka vjerodostojnost. 

Da se ne govori o tome da će takav stil saslušanja odvratiti buduće svjedoke od pojavljivanja pred Grmojom, jer će unaprijed znati što ih tamo čeka i što se od njih očekuje.

Antikorupcijsko vijeće bila je šansa da se Nikola Grmoja izgradi kao kredibilan političar. Nažalost, pokazalo se da je to bilo previše za njega.

Ali je zato bilo taman za HDZ. 

Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a