Obavijesti

News

Komentari 84

Kako osvojiti Bijelu kuću? Svog predsjednika ne biraju izravno

Kako osvojiti Bijelu kuću? Svog predsjednika ne biraju izravno
1

Sjedinjene Američke Države danas biraju novog predsjednika. Gotovo 219 milijuna građana ima pravo glasa, a registriranih je birača oko 146 milijuna. Oni danas donose odluku

VIDEO

Sjedinjene Američke Države danas biraju novog predsjednika. Gotovo 219 milijuna građana ima pravo glasa, a registriranih je birača oko 146 milijuna. Oni danas donose odluku.

 

Ankete u tjednu prije izbora nisu davale značajnu prednost ni demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton ni republikancu Donaldu Trumpu.

Najveći broj država u SAD-u je tradicionalno naklonjen jednoj od tih opcija. Tu kandidati znaju da mogu računati na sve elektorske glasove. Također, postoji pet tradicionalno neodlučnih država - Arizona, Virginia, Sjeverna Karolina, Ohio i Florida. Upravo su te države one za čije se glasove kandidati najviše bore.

Amerikanci ne biraju predsjednika izravno nego preko elektora. To je najveća razlika između izbora u Sjedinjenim Američkim Državama i zemalja u svijetu, pa tako i Hrvatske. Elektori bi trebali u pravilu glasovati kao birači. No ne postoji zakon koji bi od njih zahtijevao da poštuju želju birača. Ipak, neke države od njih to traže i prijete im kaznama.

Dosad niti jedan elektor nije kažnjen jer je glasovao suprotno volji birača. Bez obzira na to s kolikom većinom jedan od kandidata pobijedi u nekoj saveznoj državi, svi glasovi elektora idu samo njemu. Iznimka su dvije savezne države, Maine i Nebraska. Te države daju dva glasa ukupnom pobjedniku i po jedan za pobjedu u svakom okrugu. Za pobjedu kandidat treba 270 glasova elektora. Svaka država ima minimalno tri elektora, a ostale ih dobivaju na temelju broja stanovnika. Taj se broj mijenja nakon svakog novog popisa stanovnika, dakle jedanput u deset godina.
 Ali tu postoji “kvaka”. Recimo, Kalifornija ima deset puta više stanovnika nego, primjerice Connecticut, ali nema i deset puta više elektora. Broj elektora je najčešće jednak broju kongresnika plus dva senatora. Tako Kalifornija ima 53 kongresnika i plus dva senatora ima 55 elektora. 

Izbori u SAD-u održavaju se uvijek prvi utorak nakon prvog ponedjeljka u studenom. Npr. ove godine 1. studenog je bio utorak, pa se izbori održavaju 8. studenog. A 538 elektora, koji čine izborni kolegij, sastaju se ove godine 19. prosinca. Oni će tad formalno izabrati američkog predsjednika. U siječnju Kongres broji glasove elektora, a 20. siječnja 2017. trebala bi se održati inauguracija novog predsjednika SAD-a. Svi državljani SAD-a u dijaspori mogu glasovati putem pošte, uključujući astronaute.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"