Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
207 komentara

Želite pomoći Slavoniji? Ovdje pročitajte način kako to učiniti

Udruge studenata, vjerske i građanske organizacije organizirale su prikupljanje hrane, vode, higijenskih potrepština, pelena. I ministrica Opačić uputila je poziv

Ivan Hruškovec/24sata
Foto: Ivan Hruškovec/24sata
207 komentara

Brojne građanske, vjerske, studentske te braniteljske udruge pokrenule su humanitarne akcije prikupljanja pomoći u hrani, odjeći te higijenskim potrepštinama za stanovništvo poplavljenje Slavonije.

ZAGREB

Grad Zagreb u suradnji sa Caritasom zagrebačke nadbiskupije, Caritasom Župe sv. Antuna Padovanskog i Crvenim križem - Zagreb organizira Centar za pomoć stradalim područjima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Adrese za prikupljanje pomoći:

GRADSKI URED ZA SOCIJALNU ZAŠTITU I OSOBE S INVALIDITETOM /Odjel za socijalnu skrb

Zagreb, Nova cesta 1 - od 8 do 18 sati.

GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA ZAGREB

Črnomerec – Ilica 223

Susedgrad – Medpotoki 28

Novi Zagreb – Siget 18a

Trešnjevka – Našička 4

Dubrava – Grižanska 19

Sesvete – Trg D. Domjanića 6

Od 8 do 21 sat.

CARITAS ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE

Gajnice – Crnojezerska 20

Trešnjevka – Selska cesta 165

Dubrava – Avenija Dubrava 220

Rakitje – Ribička 4

Od 8 do 18 sati.

U suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih Westgate Shopping City organizira akciju prikupljanja pomoći za područja ugrožena poplavama. Svi koji žele pomoći i priključiti se akciji sve potrebito mogu donijeti kod info pulta Westgatea.

S obzirom na potrebe stradalog stanovništva, molimo građane da se, prema mogućnostima, uključe doniranjem: sredstava za održavanje čistoće i za dezinfekciju, sredstava za održavanje osobne higijene (šampona, sapuna, vlažnih maramica, četkica i pasta za zube), dječjih pelena, dječje hrane, pakiranim i konzerviranim namirnicama koje nije potrebno kuhati, flaširanom vodom i sl.

CRVENI KRIŽ

Hrvatski Crveni križ pokrenuo je apel za prikupljanje pomoći stanovnicima koji žive na područjima pogođenima poplavama u Republici Hrvatskoj.

Donacije se mogu uputiti:

uplatama na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08*

pozivom na donatorski telefon broj 060 90 11 (6,25 kn, PDV uključen)**

on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa.

Sve on-line uplate izvršene putem PBZ Carda, uplate u poslovnicama Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke oslobođene su bankovnih naknada.

*Prilikom uplate iz inozemstva koristite SWIFT: PBZGHR2X

Telefonski operator: Moj telekom d.o.o., Trg Krešimira Ćosića 11, Zagreb, MB 02497913, tel. 01/3659-058

CARITAS

Hrvatski Caritas poziva sve građane, kao i hrvatske poslovne subjekte, da svojim novčanim prilozima priskoče u pomoć postradalim sugrađanima na području Požeške biskupije i Đakovačko-Osječke nadbiskupije te posvjedoče socijalnu osjetljivost i djelatnu ljubav. U akciju je moguće uključiti se:

uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa:

IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175

DONACIJE I U KONZUM POSLOVNICAMA

Konzum i Crveni križ dogovorili su suradnju, te tako građani mogu svoje donacije za pomoć za pomoć poplavljenim područjima u Hrvatskoj  predati u Konzum poslovnicama. Popis poslovnica možete pogledati OVDJE .

BRANITELJI SE UKLJUČILI U OBRANU OD POPLAVA

Zbog katastrofalne poplave koja je zadesila Posavinu, Stožer za obranu hrvatskog Vukovara, Udruga veterana 5. gardijske brigade, Udruga veterana specijalne jedinice policije "Krpelj" iz Vinkovaca i UDVDR za grad Vinkovce se stavila na raspolaganje Stožeru za obranu od poplava županije Vukovarsko- srijemske.

- Pozivamo sve članove udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i sve druge branitelje i stanovnike Vukovarsko-srijemske županije da se pripreme te se u slučaju javnog poziva za pomoć odazovu i organizirano pridruže pomoći poplavljenim područjima sukladno uputama koje će biti dane. U slučaju potrebe, pozivi s uputama će ići putem lokalnih medija, portala i Facebook stranica SOHV-a i braniteljskih udruga.

Pozivaju se i svi stanovnici gradova i sela Vukovarsko- srijemske županije s prostora kojima ne prijeti opasnost da u svoje domove prime stanovnike stradalih područja. Svi koji žele udomiti stradalnike poplava neka se jave Društvu Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije i Gradskom društvu Crvenog križa Vinkovci na tel. 032/ 332523 ili na adresu: Trg bana Josipa Šokčevića 1 u Vinkovcima.

STUDENTI U AKCIJI

Studentski zbor Fakulteta političkih znanosti i Klub studenata Fakulteta političkih znanosti organiziraju prikupljanje pomoći ugroženom stanovništvu Slavonije, Bosne i Hercegovine te Srbije, koje je pogođeno poplavama. U prostorijama Kluba studenata FPZG-a (dvorište Fakulteta) organizirat će se prikupljanje konzervirane i suhe hrane, vode, odjeće, obuće, rukavica, svijeća, baterija, deka, pelena, higijenskih potrepština, papirnatih ubrusa, sredstava za čišćenje i dezinfekciju, kao i ostalih stvari potrebnih za pomoć ugroženima u poplavama.

Prikupljanje će biti organizirano sukladno radnom vremenu Kluba (9 - 21) i to od ponedjeljka (19.5.2014.) do petka (23.5.2014.). "Nakon što prikupimo humanitarnu pomoć, ista će biti poslana organizacijama koje su u mogućnosti distribuirati prikupljene stvari pogođenim područjima, poput Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Zagrebu i sl. Kolegice i kolege, pokažimo svoju solidarnost s ugroženim stanovništvom poplavljenih područja i budimo dio regionalnog humanitarnog projekta!", poručuju studenti.

Pomoć se prikuplja se i u studentskom domu Stjepan Radić na Savi. Akcija traje do kraja dana. Studenti kažu da je pomoć namijenjena stradalima u BiH i u Slavoniji, a slanje pomoći organizirali su s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije i Biskupske konferencije BiH. Namirnice i pomoć prikupljat će vjerojatno tijekom cijelog sljedećeg tjedna.

Slavonska udruga studenata poziva sve koji mogu nešto donirati da dostave do sljedećih adresa

RAVNICA (Prostor Slavonske udruge studenata), Antuna Bauera 19 - U PONEDJELJAK OD 10 - 21.

Veterinarski fakultet (Heinzlova 55) u prostoru Studentskog zbora Veterinarskog fakulteta - U PONEDJELJAK OD 10 - 16

Studenti poručuju da im se možete javiti i na broj telefona 091/739 95 35.

MINISTARSTVO SOCIJALNE POLITIKE: Potrebna je voda!

Ministarstvo socijalne politike i mladih obavijestilo je hrvatske građane da se donacije poplavama ugroženom stanovništvu Slavonije, koji su evakuirani iz svojih domova, i dalje prikupljaju u sjedištu Ministarstva, u Savskoj cestu 66, u Zagrebu, a zbog velikog odaziva otvorili su i novu lokaciju za prikupljanje pomoći na Zagrebačkom Velesajmu, u Paviljonu 1 (zapadna strana prema Kajzerici).

- Želimo se zahvaliti svim građanima koju su donirali i pomogli te istaknuti kako je od sada najpotrebnija donacija - voda! - priopćilo je Ministarstvo. Naravno, uz vodu i dalje su potrebni hrana i higijenske potrepštine.

MALI ZMAJ

Mali zmaj organizira prikupljanje pomoći za žrtve poplava u Slavoniji.

Prikupljamo: flaširanu vodu, dezinfekcijska sredstva, konzerviranu hranu, lijekove protiv bolova, higijenske potrepštine i mlijeko u prahu za bebe.

Navedeno možete donijeti u prostorije udruge na adresi: Nova cesta 71, Zagreb

u nedjelju od 17:00 do 20:00 sati

u ponedjeljak i utorak, od 11:00 do 20:00.

Molimo Vas da se akciji odazovete u što većem broju, svaka pomoć je dobrodošla.

Potrebni su nam i volonteri koji bi dežurali na preuzimanju donacija ili koji bi autom prikupljali donacije po gradu i prevozili ih do skladišta.

Sve informacije na: 091 567 0618

STUBIČKE TOPLICE, KRAPINA, ZABOK...

Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata "Barun" prikupljat će stvari u ponedjeljak, 19. svibnja, do 19 sati na adresi Zagorska 14 B , Stubičke Toplice . Sve prikupljeno, članovi Udruge prevest će u Cernu gdje je smještena glavnina evakuiranih stanovnika.

Krapinsko-zagorska županija također se uključila u akciju pomoći poplavljenim područjima osiguravši kombi, sredstva potrebna za prijevoz pomoći kao i paket higijenskih potrepština. Građani koji su u mogućnosti, stvari mogu donirati i tijekom narednih dana u svim podružnicama Crvenog križa – U Donjoj Stubici, Klanjcu, Krapini, Pregradi, Zaboku i Zlataru.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti na broj 098/9073792 (tajnik Udruge Barun).

KUTINA

Grad Kutina je u suradnji s Caritasom i Crvenim križom Grada Kutine pokrenuo akciju p rikupljanja humanitarne pomoći stanovništvu koje je hitno moralo biti evakuirano iz svojih domova zbog proboja nasipa na rijeci Savi i izlijevanja Une. Pomoć je hitna i trenutno najpotrebnija u odjeći (posebice dječjoj), dekama, hrani, vodi i napitcima.

Pozivamo i molimo sve građane svih naselja grada Kutine i građane Kutine da se odazovu akciji prikupljanja pomoći, te pokažu solidarnost u ovim teškim trenucima za Hrvatsku Posavinu i Pounje. Pomoć možete donijeti u nedjelju u zgradi Grada Kutine, Trg kralja Tomislava 12, u podrumu od 14 – 15 sati, te u Caritasu u Crkvenoj 6 od 15-20 sati, te radnim danima u Crvenom križu i Caritasu, te u vatrogasnim domovima pripadajućih naselja na području grada Kutine.

BRODARICA

Od danas do kraja tjedna u prostorijama Župnog ureda u Brodarici možete donijeti odjeću, obuću, higijenske potrepštine, konzerviranu hranu i sve ostalo što može pomoći ugroženom stanovništvu od poplava u Slavoniji i BIH. Akciju od danas organizira brodarička župa, tamošnji mjesni odbor i gradski odbor HSP dr. Ante Starčević. Pomoć se prikuplja u župnom uredu, na adresi Krapanjskih spužvara 41 na Brodarici, a možete se javiti i predsjedniku MO Brodarica Antoniju Goviću na mobitel broj 095/870-1136, javlja portal ŠibenikIN.

POŽEGA

Požeška udruga mladih aktivista PUMA prikuplja donacije u svom prostoru: Ulica Antuna Kanižlića 1 (pored banke PBZ), Požega.

Caritas Požeške biskupije: novčane uplate na žiro-račun IBAN HR4223860021130011296

te donacije u sjedište Caritasa: Vukovarska 7, Požega.

ČEPIN

U prostorijama KUD Ivan Kapistran Adamović (kod knjižnice, preko puta pošte u Čepinu) organizirano je prikupljanje potrebnih stvari za stradalnike u poplavama danas, sutra i prekosutra (18,19,20.5) od 18 - 20 sati.  Potrebno je sve što možete odvojiti, donirati, kupiti bar nekoliko sitnica u trgovini i donijeti kako bi se napravila pošiljka i isporučila što prije izbjeglim stradalnicima u pripremljenim sabirnim centrima.

Ako je potrebno doći do vas i preuzeti stvari, namirnice i potrepštine, nazovite na 099 806 7788 broj telefona.

SLAVONSKI BROD

Prikupljanje pomoći organizira se u ulici P. Krešimira IV  2 (zadnji neboder od korza, suteren)  - Volonterski centar Slavonski Brod, danas od 15 h, sutra i cijeli tjedan od 10 do 14 sati.

OSIJEK

Od ponedjeljka 19.05.2014. godine u prostorijama Studentskog zbora Sveučilišta (Cara Hadrijana bb, preko puta HEP-Plina pored bivše vojarne) od 9 sati skupljat će se sve potrebno za pomoć poplavljenim područjima.

Aktivisti živog zida iz Osijeka također organiziraju pomoć za stradale u poplavama. Svi koji su voljni pomoći, mogu se obratiti na mob: 095 1995 123.

VARAŽDIN

U ponedjeljak u hotelu Turist u Varaždinu od 8-19 skupljaju se prilozi za sve tri države. Pomoć je potrebna doslovno u svemu: hrana (konzerve,dječja hrana,..), odjeća, obuća, potrepštine za osobnu higijenu (sapuni, šamponi, ulošci), ručnici, čarape, deke... "Bilo što da možete odvojiti je dobro došlo. Ako donosite dječje kašice u staklenkama, dobro ih omotajte. Molimo ako je moguće dostavljati robu u kutijama radi daljnjeg transporta", poručuju organizatori.

RIJEKA

Pomoć prikuplja i Klub mladih Rijeka, na adresi Erazma Bačića 9a.  Rijeka prikuplja pomoć stradalima od poplave od danas, u nedjelju 18.05. Od 18 do 00:00 te kroz tjedan od ponedjeljka do  petka od 08:00 do 00:00, a u subotu od 10 do 00:00.

Materijalne potrepštine za sve ugrožene stanovnike skupljaju se i na Učiteljskom fakultetu u Rijeci, u suradnji s Leo i Lions klubovima iz Rijeke. Sve što možete izdvojiti i da Vam ne treba donesite sutra i prekosutra na Učiteljski fakultet (Sveučilišna avenija 6, kampus).

DONJI MIHOLJAC

Društvo Naša djeca iz Donjeg Miholjca uključuje se u prikupljanju donacija stradalim u katastrofalnim poplavama.  U naredna tri dana, od ponedjeljka 19. 05. pa do 21. 05. 2014. otvorit će svoje prostorije i organizirati dežurstva za prihvat donacija, svaki dan od 17-19.

"Skupljamo znači sve od odjeće, posteljine, deka, lijekovi protiv bolova, zavoji, hrana za bebe. Uglavnom ljudima je potrebno sve čak i slatkiši za tu dječicu, igračke. Ako donirate hranu mora biti poput suhomesnate, konzerve...samo da nije svježe. Nadam se da ćete se odazvati u velikom broju i pokazati veliko srce i humanost jer nikad ne znamo kad će i nama takva pomoć biti potrebna.", poručuju iz Društva.

DARUVAR

Tko želi pomoći može hranu i ostale potrepštine odnijeti u prostor Radija Daruvar te u prostorije Crvenog križa u Daruvaru od 12:30.

ĐURĐEVAC

Udruga ‘SKUP’ Đurđevac organizira prikupljanje pomoći stradalima koja se može predati u Domu Mladena Markača u Đurđevcu na adresi Grkinska 4. Akcija skupljanja nekvarljivih namirnica i ostalih potrepština počinje sutra u ponedjeljak 19.05.2014. od 09:00 sati. Ako možete izdvojite koju kunu i kupiti nešto nekvarljive hrane za nastradale obitelji. Mole se svi koji su u mogućnosti da se odazovu ovoj akciji!  Akciji skupljanja pomoći, pridružuje se i Udruga hrvatskih branitelja 1990 -1996 RH.

INFO: 099 404 51 02

095 214 00 01

PAG

Svi s područja otoka Paga koji bi željeli pomoći stradalima hranom, odjećom, i sličnim stvarima mogu svakog dana dostaviti paket pomoći u prostorije DVD-a Pag, na adresi Julovica bb, 23250 Pag.

DUŽICA

DVD Dužica organizira humanitarnu akciju prikupljanja pomoći u hrani te higijenskim potrepštinama za stanovništvo poplavljenje Slavonije. Prikupljanje pomoći za pogođena područja, bit će organizirano u utorak 20.05., ispred vatrogasnog doma u Dužici, u 19:00 sati.

VIROVITICA

Pozivaju na humanitarnu akciju u Virovitici, koja će se održati sutra i prekosutra od 16:00-18:00 sati u crkvi Sv. Leopolda Mandića, Podravska 28 u Virovitici.

SMJEŠTAJ ZA ŽRTVE POPLAVA

Osim u pomoći u potrepštinama i novcu može se pomoći i pružanjem smještaja.

Svi oni koji u svojim domovima žele smjestiti žrtve poplava to mogu učiniti putem Facebook stranice Smještaj za žrtve poplava . Ako možete smjestiti osobe koje su u poplavama ostale bez ičega, ostavite svoje kontakte na stranici.

Brojni građani mnogobrojnim žrtvama poplava nude krov nad glavom te ostalu potrebnu pomoć.

I Ministarstvo socijalne politike najavilo je kako će uskoro otvoriti poseban telefonski broj na koji će svi koji to žele žrtvama moći ponuditi smještaj.

TRAŽE FIZIČKU POMOĆ

S obzirom na nastalu izvanrednu situaciju, Stožer za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije, zahvaljuje se svim zainteresiranima koji se javljaju za pružanje fizičke pomoći te obavještava kako su trenutno svi kapaciteti angažirani i dostatan broj ljudstva radi na kritičnom području.

Svi zainteresirani za pružanje fizičke pomoći na pogođenim područjima, za sve informacije oko njihovog angažmana mogu se javiti na broj telefona 032 830 470.

GUNJA

Općina Gunja je otvorila poseban račun za prikupljanje pomoći za stradale u poplavi:

Croatia banka dd Zagreb

IBAN: HR0924850031500005992

Za devizne uplate: SWIFT:CROAHR2X, Općina Gunja, Vladimira Nazora 97, 32260 Gunja


Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message