Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kako želite odrađivati nastavu: vikendima ili na praznicima?!

Prosvjetari nastavljaju štrajk, o već je probijena obavezna nastavna satnica. Odrađivanja će biti, no, kako nam kažu, mature neće biti ugrožene

Å ibenik: U cijeloj hrvatskoj danas traje Å¡trajk u Å¡kolama
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
17 komentara

Štrajk učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama traje već gotovo mjesec dana. Prosvjetari od Vlade traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto. Od svojih zahtjeva ne odustaju, a tek u ponedjeljak će dobiti novu ponudu Vlade. 

No štrajk je sada premašio obaveznu nastavnu satnicu, te je ministarstvo školama poslalo naputak s četiri mogućnosti za nadoknadu: angažiranje svih nenastavnih dana, angažiranje subota tamo gdje je moguće, skraćivanje praznika i, u krajnjem slučaju, produžetak školske godine. Sve češće se postavlja pitanje i hoće li će se zbog svega odgoditi državna matura i upisi na fakultete.

- U srednjim je školama moguća nadoknada subotama ili skraćivanje praznika. Odgoda mature i upisa na fakultete nije nikakva bojazan, nego jedna od opcija rješavanja. Fakulteti se moraju prilagoditi situaciji. To nije nešto što će ugroziti sustav - kaže Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola.

Učenicima, pak, više odgovara da se produlji godina, nego da odrađuju dane vikendom.

- Ne želim nadoknadu vikendima. Prije štrajka su trebali razmišljati što će s nastavom. Ne podržavam to, mama me neće tjerati u školu - kaže Lea, učenica 7. razreda.

 
 

 

 
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message