Obavijesti

News

Komentari 187

Kakva bruka! Grad Đakovo dao prevarantu čak 50.000 eura

Kakva bruka! Grad Đakovo dao prevarantu čak 50.000 eura
1

UPS, GREŠKA Uplati novac na račun Johna Smitha, pisalo je u mailu koji je dobio šef financija Grada Đakova. To je učinio. No mail je bio prevara, a protiv pročelnika je pokrenut stegovni postupak

VIDEO

Sredinom srpnja je nekoliko tvrtki i institucija u Hrvatskoj dobilo lažne mailove u kojima ih se traži da na inozemni račun uplate veće iznose. Mnogi su u mailu prepoznali varku. Ne i djelatnici Grada Đakova.

Pročelnik za financije je 9. srpnja dobio mail u kojem gradonačelnik Mario Mandarić od njega traži da izvrši hitnu uplatu na bankovni račun naveden u mailu. Ne sumnjajući ništa, pročelnik je s računa Grada prebacio traženi iznos od oko, kako doznajemo, 50.000 eura na navedeni račun gotovo odmah i transakcija je provedena.

- Naš je službenik doveden u zabludu na način da je na temelju lažnog maila isplatio iznos koji ne možemo točno navesti zbog istrage. Utvrdili smo nedvojbenu pogrešku službenika koji je realizirao isplatu, a da prethodno nije obavio nužne provjere. Grad Đakovo oštećen je za taj iznos. Sve smo odmah prijavili policiji i državnom odvjetništvu te nam je rečeno da rade izvide i istražne radnje na međunarodnoj razini - rekao je gradonačelnik Mandarić. Dodaje kako ne zna hoće li im novac ikad biti vraćen.

- Ne radi se o hakerskom upadu, nego je netko baš napravio lažni mail s mojim imenom tako da je našem djelatniku kao ime pošiljatelja maila stajalo moje ime. Vidjevši moje ime, a kako u tom trenutku nisam bio u uredu, vjerovao je da sam mu ja to poslao i postupio je po naputku koji se u mailu tražio. Čudi me što me pročelnik nije nazvao da provjeri. Niti je to naša propisana procedura niti je praksa da se dopisujemo mailom i šaljemo takve naloge. Žao mi je što je nasjeo na tu prijevaru, trebao je znati prepoznati lažni mail - dodaje Mandarić koji je protiv pročelnika pokrenuo stegovni postupak zbog povrede službene dužnosti. Inače, pročelnik je financijski stručnjak koji već 30 godina radi u Gradu Đakovo te je iznimno točan i pedantan. No informatički su hakeri dobro odradili posao. Mail je bio dobro sročen, na hrvatskom jeziku, bez gramatičkih pogrešaka ili nestručnog prijevoda. Sadržavao je formu službenog dopisa. U njemu je, kao svrha uplate, bila navedena “pružena usluga Gradu Đakovu” i uz to napisano ime John Smith, vjerojatno lažno, i inozemni bankovni račun koji je, kako je naknadno utvrđeno, s područja Velike Britanije. Tražena je isplata u eurima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Da se dogodila prijevara, saznao sam navečer, kad mi je na mail stigla potvrda plaćanja koju mi je službenik poslao. Nisam imao pojma o čemu se radi, nazvao sam ga, sve smo pogledali, shvatili da se radi o obmani i odmah obavijestili policiju. Zvali smo odmah i banku da se transakcija stopira, ali novac je već bio prebačen - zaključuje Mandarić. Grad Đakovo je podnio prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 187
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a