Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
66 komentara

'Kalifat nije gotov. Želim ISIL na Kosovu i umrijet ću za to...'

Kosovo ima više pripadnika ISIL-a po glavi stanovnika nego ijedna druga zemlja u Europi i na Balkanu. Čak 348 ljudi je otišlo u Siriju boriti se na strani ISIL-a. Mnogi su se vratili...

FILE PHOTO: A fighter of the ISIL holds a flag and a weapon on a street in Mosul
Foto: STRINGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
66 komentara

Četiri godine su prošle od kada je mladi borac Islamske države (ISIL) iz Kosova svjedočio jednom od najozloglašenijih ubojstava. Fitim Lladrovci imao je 24 godine kada je vidio  Sirijca zavezanog za kolac kojeg su potom raznijeli raketnim bacačem. Ubojica Sirijca, Lavdrim Muhaxheri, zloglasan kosovski Albanac bio je određen kao međunarodna prijetnja prije nego je bio ubijen u napadu drona. Upravo je Muhaxherovo djelovanje podignulo razinu sigurnosti i skrenulo pažnju europskih sigurnosnih agencija na Kosovo.

- To definitivno nije bila najgora stvar koju sam vidio među mnogim egzekucijama, obezglavljivanjima i spaljivanjima. Čak su se i djeca navikla da gledaju takve scene - kazao je Lladrovci za britanski Times koji je razgovarao s njime u Prištini. Lladrovci se iz Sirije vratio u Kosovo, ali je i dalje vjeran ISIL-u. 

Unatoč činjenici da je Kosovo vjerno SAD-u i NATO-u nakon što su pomogli u oslobođenju njihove zemlje od Srbije, radikalizacija mladih Kosovara i Albanaca dala je zemlji nezahvalnu 'titulu' da imaju više pripadnika ISIL-a po glavi stanovnika nego ijedna druga zemlja u Europi i na Balkanu. 

Prema informacijama koje u ovom trenutku imaju vlasti u Prištini čak je 348 ljudi od 2012. godine napustilo Kosovo i otišle u Siriju boriti se na strani Islamske države. Mnogi su poginuli, ali mnogi su se i vratili kući. U nedostatku bilo kakvog suvislog programa deradikalizacije, zatvorenici kao što je Fitim Lladrovci izlaze iz zatvora još uvijek vjerni ISIL-u.

'Kalifat nije završio. Želim stvoriti Islamsku državu na Kosovu'

- Kalifat nije završio - rekao je Fitim, četiri mjeseca nakon što je izašao iz zatvora. 

- Njegova priča je tek započela. Želim stvoriti Islamsku državu na Kosovu i rado ću umrijeti boreći se za to - kazao je.

Kosovari su bili uključeni u nekoliko nedavnih terorističkih urota. Šestero albanskih državljana s Kosova, muškarci i žene, uhićeni su u lipnju u njihovoj kući u Njemačkoj zbog planiranja napada na snage NATO-a na Kosovo i napada na civile u Belgiji i Francuskoj. Mjesec dana ranije, osmero je uhićeno na Kosovu jer su planirali ubiti izraelske nogometaše.

'Strpamo ISIL-ovce u zatvore, ali njima nema pomoći...'

- Nemamo problema s tim da članove ISIL-a strpamo u zatvor. No, ono što je teško je promijeniti njihove stavove. Shvatili smo da većini ISIL-ovih članova nema pomoći... - kazala je Fikrije Krasniqi (57), jedna od dvoje tužitelja u Prištini koji se bavi s novim slučajevima terorizma na Kosovu. 

Nakon svog prvog 20-dnevnog boravka u Siriji kada je 2013. godine bio član al-Qaide u Aleppu, Lladrovci nije procesuiran. Ispitivali su ga 11 sati i onda pustili. No, 2015. godine usvojen je novi zakon prema kojem je nakon svog drugog odlaska u Siriju automatski bio optužen. Svjesno kakvu opasnost predstavljaju ISIL-ovi borci kada ih puste iz zatvora, Kosovo je pokrenulo programe za deradikalizaciju u svojim zatvorima. No, ti programi nisu bili obvezni za zatvorenike.

Unatoč činjenici da je uhićen s pištoljem i ručnim bacačem raketa, Lladrovci je odbio vidjeti imama u zatvoru i sada se tek jednom mjesečno javlja službeniku za uvjetnu kaznu.

Male zatvorske kazne zbog nedostatka dokaza

Kosovoski suci često se muče da izreku duge zatvorske kazne ISIL-ovim članovima zbog nedostatka dokaza iz Sirije, tako da većina njih dobije relativno male kazne, ovisno o težini njihovih zločina koji se mogu dokazati. Uz to, mnogi osumnjičeni za terorizam ostanu na slobodi.

Krasniqi, koja radi na 15 novih slučajeva terorizma, čekala je ovaj tjedan presudu dvojici muškaraca, koji su planirali samoubilački napad na snage NATO-a. 

- Sustav jamčevine ovdje nije dovoljno strog. Evo, primjerice, muškarac koji je nagovarao drugoga na samoubilački napad je već ranije bio optužen za terorističke aktivnosti, ali je zbog uplaćene jamčevine suđenje čekao na slobodi - rekla je Krasniqi.

Unatoč bliskosti obiteljskih veza na Kosovu, radikalni propovjednici ipak uspijevaju širiti ISIL-ovu ideologiju u umove mlade generacije označavajući je kao dio njihove novopronađene slobode, zaključuje Times.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message