News

Komentari 2

Kaliforniju čeka bizaran referendum kojim Republikanci pokušavaju doći na vlast

Kaliforniju čeka bizaran referendum kojim Republikanci pokušavaju doći na vlast

S 40 milijuna stanovnika, više nego u ijednoj američkoj državi, Kalifornija bi mogla biti veliki simbolični kapital za republikance koji se spremaju za kongresne izbore iduće godine

Referendum koji će porezne obveznike koštati 280 milijuna dolara i većina ga Kalifornijaca ne želi, mogli bi na vlast pete po veličini svjetske ekonomije dovesti kandidata s tek šačicom osvojenih glasova.

Kalifornija u utorak glasa o opozivu Gavina Newsoma, demokrata koji je uvjerljivo osvojio plavu američku državu 2018. godine, a čiji mandat ionako istječe iduće godine. 

Uglađen političar iz San Francisca prisiljen je na novu kampanju zbog neobične stavke "izravne demokracije" u kalifornijskom ustavu koja je omogućila republikancima da osiguraju referendum s relativno malim brojem prikupljenih potpisa. 

Isti mehanizam doveo je 2003. na vlast Arnolda Schwarzeneggera, posljednjeg republikanskog guvernera Kalifornije.

Dobra je vijest za Newsoma da je suncem okupani liberalni bastion postao još demokratskiji od trijumfa 'Terminatora' prije gotovo dva desetljeća pa se nova republikanska pobjeda čini malo vjerojatnim.

Ovaj put nitko nije privukao pozornost kao nekoć Schwarzenegger, unatoč prisutnosti televizijske reality zvijezde Caitlyn Jenner.

Vodeći konzervativni kandidat je radijski voditelj Larry Elder.

Iako Newson ima većinsku podršku javnosti, njegov tabor nije opušten.  

Djelomice je to zbog čudne strukture glasanja za opoziv. 

U prvom pitanju glasačkog listića: "Treba li Gavin Newsom biti opozvan?", aktualnom guverneru treba podrška više od polovice izašlih birača kako bi ostao na vlasti.

Ako to ne uspije, njegov nasljednik bit će onaj s najviše glasova među 46 pretežno republikanskih kandidata. 

"Za republikanca je gotovo nemoguće pobijediti na izravnim izborima za guvernera. Ovo je sporedni put do pozicije", rekao je Jim Newton, predavač na Sveučilištu u Kaliforniji.

Suočeni smo s opcijom da bi 49 posto Kalifornijaca moglo glasati za Gavina Newsoma i da bi mogao izgubiti od nekoga s osvojenih 18 ili 19 posto", rekao je Newton. 

"To je smiješno. Mislim, to je strukturalna pogreška u procesu opoziva."

Arogancija

Uz izlaznost koja će vjerojatno odrediti ishod, Newsom bi trebao imati koristi od pandemijske prakse slanja glasačkih listića svim registriranim biračima. Osim toga, ne postoje ograničenja pri prikupljanju sredstava pa će sindikati i moćnici moći preplaviti Newsomovu blagajnu. 

No guverner se suočava s gafovima za koje je sam kriv. 

Newsom je u studenom uhvaćen bez maske na večeri s lobistima u restoranu French Laundry u dolini Napa čime je prekršio vlastite mjere protiv covida-19. 

Fotografije su posebno osudili vlasnici manjih tvrtki koji su bili prisiljeni zatvoriti se u pandemiji. 

Pristaše opoziva voljni su isticanja široke, međustranačke pritužbe na Newsoma, uključujući problem s beskućnicima, visoke životne troškove i ogromnu prijevaru u slučaju nezaposlenosti koja je kalifornijske porezne obveznike koštala milijarde.

No glasanje će u globalu predstavljati "referendum o Newsomovu postupanju s covidom-19", smatra Newton. 

Iako većina u Kaliforniji odobrava Newsomov odgovor u pandemiji, koji uključuje prvi lockdown u zemlji, "jako je teško sada biti na vlasti". 

Neozbiljno

S 40 milijuna stanovnika, više nego u ijednoj američkoj državi, Kalifornija bi mogla biti veliki simbolični kapital za republikance koji se spremaju za kongresne izbore iduće godine.

No, s većinom demokratskih zakona na snazi i redovnim izborima za guvernera u studenome 2022., a na kojima bi demokratski kandidat gotovo sigurno pobijedio, svaki utjecaj republikanaca mogao bi biti ograničen.

To je mnoge navelo na propitkivanje smisla ovih izbora. 

Nedavna anketa Instituta za javnu politiku Kalifornije pokazala je da 69 posto vjerojatnih glasača u Kaliforniji vjeruje da su posebni izbori bacanje novca.

"To je izuzetno skupo za državu i značajno remeti upravljanje njome", rekao je demokratski strateg Bill Carrick.