Obavijesti

News

Komentari 14

P. Kalinić vježba za katastrofu: Hrvati, ajmo svi u šatore!

Za potrebe simulacije potresa od subote ujutro do nedjelje kasno navečer vatrogasci borave u šatorskom naselju u napuštenoj vojarni i sudjeluju u pet vježbi spašavanja

VIDEO

Zagreb se nalazi na izrazito trusnom tlu i znamo da će se potres sigurno dogoditi i da će biti jačine do 6,5 po Richteru. Jedino što ne znamo i što nitko ne zna, osim Nostradamusa koji nije zaposlen u našem uredu, je kad će to biti, kaže pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić.

U organizaciji ureda u napuštenoj vojarni u Horvatima održava se vježba koja je ispit vatrogasaca voditelja timova za spašavanje u ruševinama. Za potrebe simulacije potresa od subote ujutro do nedjelje kasno navečer vatrogasci borave u šatorskom naselju i sudjeluju u pet vježbi spašavanja.

Dok u Europi i Americi šatori niču radi prosvjeda, oni uvježbavaju život i rad u priručnom naselju nakon velikih potresa. Činjenica je da je to dobro znati jer, ako i ne bude prirodne katastrofe, ostale katastrofe bi mogle natjerati Hrvate na život u šatorima.

Ovaj projekt traje od 2009. godine i do danas je obučeno 178 dobrovoljnih vatrogasaca za spašavanje u ruševinama.

- Do 1. ožujka iduće godine Zagreb će biti prvi i jedini grad u Hrvatskoj s potpuno funkcionalnom civilnom zaštitom te će moći priskočiti u pomoć ostalim gradovima u slučaju hitne situacije. Još se treba nabaviti adekvatna oprema - rekao je Kalinić.

Projekt je rezultat suradnje Vatrogasne zajednice grada Zagreba, Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba.

Kalinić je istaknuo i nedostatak potražnih pasa, koji pomažu izvlačiti iz ruševina.

- U cijelom gradu ima samo 21 potražni pas, a trebalo bi biti minimalno 3 psa po četvrti, a imamo 17 četvrti - upozorava Kalinić.

Iz šatorskog naselja kretala bi pomoć

Za samo četiri sata uspjeli su postaviti potpuno funkcionalno šatorsko naselje u kojem tijekom spašavanja ljudi borave spasioci. Tamo bi bio zapovjedni stožer, hrana, piće te mjesto za odmor.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva. Traje novi sastanak DP-ovaca

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Uvjet Domovinskog pokreta je i dizanje plaća ministrima. Radić: Strijeljajte me, ali to ću provesti

Čelnik Domovinskog pokreta nam je potvrdio i da je spreman ući u Vladu i raditi bez plaće jer mu novac ne treba, ali svima ostalima bi plaće znatno porasle: Ne možemo dobiti kvalitetne ljude u vladu s ovakvim plaćama...