News

Komentari 203

Kamenički je već u Remetincu, tamo će biti četiri tjedna: Nakon obrade ide na 6 godina u zatvor

Kamenički je već u Remetincu, tamo će biti četiri tjedna: Nakon obrade ide na 6 godina u zatvor

Isti dan kad je odluka objavljena na stranicama Vrhovnog suda, u četvrtak u poslijepodnevnim satima, Marin Kamenički stigao je u zagrebački zatvor u Remetincu

Pravomoćno je osuđen na šest godina zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su u kolovozu 2018. na zagrebačkoj Ilici poginule Laura Stelio (22) i Nadica Hoflinger (65), a Damir Babić Alagić (60) ostao je invalid. Kamenički je na Županijskom sudu u Zagrebu u studenom prošle godine bio nepravomoćno osuđen na četiri godine i šest mjeseci zatvora.

Nakon žalbe Županijskog državnog odvjetništva, Vrhovni sud povisio je kaznu za godinu i pol te mu izrekao šest godina zatvora. U kaznu će mu uračunati i razdoblje provedeno u istražnom zatvoru nakon same nesreće, od 28. kolovoza do 31. listopada 2018. godine.

POGLEDAJTE VIDEO: Povisili kaznu Kameničkom 

Kako je kazna viša od pet godina, Kameničkom je određen i istražni zatvor. Čim se spis s Vrhovnog vratio na Županijski sud, sutkinja, koja je vodila predmet, odluku je dostavila strankama te je izdala nalog policijskoj postaji, na čijem području Kamenički ima prebivalište, da ga dostave u Remetinec. Je li Kameničkog dovela policija ili se sam javio u zatvor i prije naloga, nismo uspjeli doznati.

U svakom slučaju, Kamenički bi u Remetincu u Centru za dijagnostiku trebao provesti oko četiri tjedna. Tamo će ga medicinski, socijalno, psihološki, pedagoški i kriminološki obraditi, a zatim predložiti kaznionicu zatvorenog, poluotvorenog ili otvorenog tipa u kojoj će Kamenički izdržavati kaznu zatvora.

Konačnu odluku o tome donosi Središnji ured Uprave za zatvorski sustav i probaciju.

Prema dosadašnjoj praksi, pravomoćno osuđene za kaznena djela u prometu obično se upućivalo u kaznionice otvorenog ili poluotvorenog tipa, najčešće u Valturu ili u Lipovicu-Popovaču.

Poput ostalih zatvorenika, Kamenički će moći zatražiti uvjetni otpust nakon izdržane polovine kazne, odnosno nakon što odsluži tri godine zatvora. O zahtjevu odlučuje vijeće Županijskog suda na čijem je području Kaznionica.

Prema optužnici, Kamenički je Ilicom, na mjestu gdje je ograničenje brzine 50 kilometra na sat, vozio brzinom od 195 kilometra na sat, a nakon višestrukog sudara koji je skrivio njegov se auto zapalio. Suđenje je lani okončano nakon samo jedne rasprave jer je Kamenički priznao djelo.

Najčitaniji članci