Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Kamo s otpadom?! Za olupinu automobila kuna po kilogramu

Pri preuzimanju automobila za otpad mogu ga i izvagati. Može biti i teži nego što piše u prometnoj, no pri isplati će računati po kilaži iz prometne...

Foto: Dreamstime
6 komentara

Pri predaji starog auta tvrtki koja sakuplja otpadna vozila treba dokazati vlasništvo kako biste dobili naknadu.

To se može učiniti kopijom prometne dozvole ili nekog drugog dokumenta na kojemu piše tko je vlasnik te davanjem osobne iskaznice na uvid. Automobil na otpad može predati i netko tko nije vlasnik, ali mora imati vlasnikovu punomoć ovjerenu kod javnog bilježnika.

Automobil se može odvesti do sakupljača, ali i ne mora. Po njega u vlasnikovo dvorište može doći tvrtka koja je za to ovlaštena. Lista tih tvrtki je na internetskim stranicama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u kategoriji gospodarenje otpadom/posebne kategorije otpada/otpadna vozila. Po auto moraju doći najkasnije 30 dana od poziva.

Foto: 24sata/24sata

- Posjednik otpadnog vozila ima pravo na puni iznos naknade koju mu isplaćuje sakupljač, ako predaje cjelovito vozilo koje mora imati motor (glavu, blok i karter) te karoseriju (školjku, poklopac motora, poklopac prtljažnika i sva vrata). Naknada za predaju otpadnog vozila na oporabu je kuna po kilogramu, umanjeno za porez i prirez. Ako vlasnik predaje vozilo koje nije cjelovito, ima pravo na polovinu iznosa. Pod masom vozila podrazumijeva se ona koja je navedena u prometnoj dozvoli. Od nje se oduzima 75 kilograma za vozača i još 40 za gorivo - pojasnili su iz Ministarstva zaštite okoliša.

Pri preuzimanju automobila za otpad mogu ga i izvagati. Može biti i teži nego što piše u prometnoj, no pri isplati će računati po kilaži iz prometne.

Otpad mogu otkupljivati tvrtke ili obrtnici, a moraju biti upisani u Očevidnik trgovaca otpadom. Ne smiju otkupljivati otpad od maloljetnika. Za preuzeti otpad moraju dati potvrdu, a novac mogu uplatiti na žiro ili tekući račun ili dati gotovinu.

- Ako građani smatraju da u prodavaonici ili reciklažnom dvorištu ne postupaju po propisima, mogu to prijaviti inspekciji zaštite okoliša u Državnom inspektoratu na info@dirh.hr. Imaju li pitanja o naknadama za pojedinu vrstu otpada mogu se obratiti na naknade@fzoeu.hr Fondu za zaštitu okoliša koji je zadužen za posebne kategorije otpada, kao što su ambalaža, vozila, gume, baterije... - kažu iz Ministarstva zaštite okoliša.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message